Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Psychiater a mediátor Péter Hunčík: Atentát často mení človeka

.štefan Hríb .rozhovory .téma

Zaoberal sa neriešiteľnými konfliktmi a ako mediátor bol svedkom prekvapujúcich riešení. Dnes hovorí, že Slovensko stojí pred veľkou výzvou. Péter Hunčík.

Psychiater a mediátor Péter Hunčík: Atentát často mení človeka Boris Németh

po atentáte na premiéra Roberta Fica sa nachádzame v novej situácii, na ktorú sa reaguje len ťažko. A doterajšie reakcie z rôznych táborov nasvedčujú, že nevieme, ako na to. Preto sme si dnes zavolali do relácie .pod lampou človeka, ktorý sa vo svojej profesii zaoberá riešením takmer neriešiteľných konfliktov. Je ním Péter Hunčík. V akej situácii sa Slovensko po streľbe na predsedu vlády vlastne ocitlo?

Z toho, čo sa udialo, som bol naozaj šokovaný. Dodnes som z toho trošku deprimovaný a k tomu aj frustrovaný. To môže byť typické aj pre ďalších občanov. Ale v tejto fáze sú to tie najnormálnejšie reakcie. Najskôr prichádza šok, potom je určitý čas ticho, až neskôr začíname spracovávať veci, ktoré sa udiali. Dnes sa nachádzame zatiaľ ešte v prvej fáze, čiže tá frustrácia a tenzia sú stále prítomné.

keď sa dejú v národe, v štáte alebo v nejakom spoločenstve tragické veci, existujú dve cesty, ako sa k nim spoločenstvo postaví. Jedna je taká, že tragická vec ešte zvýši vzájomnú netoleranciu a nenávisť, a druhá je pokus o zníženie toho napätia. Ktorou cestou z doterajších reakcií si myslíš, že sme sa vybrali? 

Boli reakcie aj aj. Keď je pri takýchto situáciách mediátor, tak jeho povinnosťou je urobiť všetko, aby napätie v spoločnosti, alebo napríklad v izbe, kde sa odohráva konflikt, kleslo. Lebo v takto napätej situácii sa nedá racionálne konať. Určité úsilie prišlo od pani prezidentky a od pána Pellegriniho, keď navrhli, aby sa stretli účastníci politickej elity. Ten konflikt sa ešte vyriešiť nedá, ale je dôležité, aby začali debatovať, aby hovorili o budúcnosti Slovenska. A to bez toho, aby došlo k vzájomnému obviňovaniu. Druhá alternatíva je tá, že určitá časť spoločnosti sa na ten konflikt napojí. Bohužiaľ, videl som aj nahrávku s pánom Kaliňákom pred budovou nemocnice v Banskej Bystrici, kde jeden pán kričal a volal po pomste – že musíme niečo urobiť, že to takto nemôžeme nechať. Podobný prejav som videl aj v parlamente. Ale to považujem len za také sekundové zlyhanie dvoch politikov, ktorí začali hneď s obviňovaním. To sú tie najnevhodnejšie reakcie.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite