Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Festival Starmus: Slovensko bude krajina s najväčšou hustotou držiteľov Nobelových cien

.štefan Hríb .rozhovory .téma

Toto vydanie .pod lampou je špeciálne. Dnes tu máme Tona Zajaca z ESETu, ale okrem neho aj človeka, ktorý založil svetový vedecko-kultúrny festival, ktorý sa volá Starmus. Je to azda najväčší festival svojho druhu.

Festival Starmus: Slovensko bude krajina s najväčšou hustotou držiteľov Nobelových cien boris németh 4. máj 2024, Bratislava: Štefan Hríb a Anton Zajac debatujú s Garikom Israelianom na obrazovke v relácii .pod lampou.

doteraz sa konal šesťkrát. Teraz sa bude konať v Bratislave. A to je taká šokujúca vec, že je hodná nielen tejto .lampy, ale aj rôznych rozhovorov a článkov. Starmus je festival, na ktorom sa predstaví deväť držiteľov Nobelových cien, niekoľko astronautov, jeden z nich bol na povrchu Mesiaca. A ďalší a ďalší ľudia, ktorí sú veľmi zaujímaví. Napríklad Jane Goodall, svetoznáma odborníčka na primáty. Teraz tu vedľa mňa sedí Tono Zajac a sme spojení s Kanárskymi ostrovmi, s Garikom Israelianom, ktorý tento festival pred rokmi založil. Tono, predstavíš nám ho? 

AZ: Garik je dobrý priateľ. Je to astrofyzik, ale tiež hudobník. Minulý víkend sme sa na Kanárskych ostrovoch boli spoločne pozrieť na teleskopy. Na vrchole hory, ktorá je najvyššia v Španielsku, bolo asi 30 ďalekohľadov. Je to tam veľmi pekné. Začali sme na hladine mora, potom sme prešli cez les na náhornú plošinu, kde je veľmi zaujímavé vedecké zariadenie na pozorovanie vesmíru. Garik je teda fyzikom a tiež zakladateľom Starmusu. Viem, mohol by som hovoriť hodiny o jeho úspechoch, ale, Garik, prečo sa v krátkosti sám nepredstavíš?

GI: Áno. Ďakujem veľmi pekne, Anton. Som astrofyzik a pracujem tu na Kanárskych ostrovoch posledných 25 rokov, už od roku 1998. Na týchto ostrovoch som teda strávil polovicu môjho života, takže ich považujem za kúsok seba. Vždy som mal dve vášne: hudbu a astronómiu. Obe sú tak trochu vedou aj umením. Zamestnávajú moju myseľ aj srdce. Starmus sa zrodil v podstate z tohto prepojenia mysle a srdca, vedy a umenia, astronómie a hudby. V krátkosti poviem o začiatkoch nášho festivalu. Keď som prišiel na Kanárske ostrovy, bol som veľmi inšpirovaný týmto miestom, prírodou, prostredím a bolo to miesto, kde som skutočne zvýšil svoju vedeckú činnosť. Pomohlo mi v mojej vedeckej kreativite. Urobil som tu svoje najvýznamnejšie vedecké výskumy a posunul som aj hranice v mojom odbore vedy. 

Tu som sa naučil aj pozorovať, predtým som bol len teoretik, naučil som sa pracovať s teleskopom a sledovať v noci hviezdy. Je to niečo úplne iné, ako byť celé dni len za počítačom. Ťažko si to predstaviť, keď nezažívate túto vášeň, že ste blízko k objaveniu niečoho veľkého – priamo vo vašom ďalekohľade pozorujete, že môže existovať niečo, čo ešte nikto nikdy nevidel. A vy to zrazu objavíte, pretože ste pri teleskope. Vy ste osoba, ktorá pozoruje tento konkrétny jav. Bola to veľmi, veľmi zaujímavá skúsenosť. 

Ale aby som sa vrátil k Starmusu. V roku 1998 som sa prvýkrát stretol s Brianom Mayom a stali sme sa veľmi blízkymi priateľmi. Zdieľali sme veľa vecí, názory na vedu, názory na ľudstvo, ale aj na hudbu. Môj hudobný vkus bol naozaj veľmi blízky Brianovmu hudobnému vkusu. Sme už starí chlapi, ktorí vyrastali s hudbou 60. a 70. rokov. Už ako školák som bol veľkým fanúšikom kapely Queen, ktorú Brian spoluzakladal. Stali sa z nás dobrí priatelia a už roky diskutujeme o vzťahu medzi vedou a umením či, konkrétne, astronómiou a umením. Robil som na projekte OnStar, kde sa generujú akustické zvukové vlny v hviezdnej atmosfére. Snažil som sa teda počuť, ako tieto vlny posúvajú svoje frekvencie do zvukovej oblasti. Tento projekt a brainstormingy s Brianom viedli k myšlienke na založenie festivalu, ktorý oslavuje astronómiu a hudbu, vedu a umenie, myseľ a srdce. Nikdy som nechápal, prečo tu nie je veľký vedecký festival. Pozrite sa, koľko je tu hudobných festivalov ako napríklad Glastonbury. A je tu aj Davos, kde sa každý rok stretávajú svetoví politici, vodcovia planéty, vodcovia Galaxie. Vládnu všetkému, čomu môžu, a môžu rozhodovať o všetkom. Ale celý svet je predsa založený na vede. Práve veda poháňala túto spoločnosť, odkedy sme vyšli z jaskýň. Takže veda by mala poháňať planétu. Planéta by mala byť riadená vedou, nie partiou chalanov, ktorí sa každý rok stretávajú v Davose a robia si pekné fotky. Takže som si povedal, že potrebujeme podujatie, kde sa pravidelne stretávajú myslitelia a svetoví vedci, ale rovnako aj ľudia z oblasti umenia. A spoločne brainstormujú. Kde robia prednášky pre študentov aj pre verejnosť. Museli to byť laureáti Nobelovej ceny, všetko špičkoví myslitelia, inžinieri, vynálezcovia. Bol to teda celkom jednoduchý nápad. Prečo nedáme týchto ľudí dokopy? Prečo nedostaneme tých, ktorí reprezentujú vedu a technológiu, na jedno miesto? A spojiť ich s umelcami, ktorí posúvajú vo svete hranice umenia. Tak sme si povedali, dobre, skúsime to. Skúsme spraviť prvý takýto festival. A aj sme to urobili. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite