Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kambiz Fattahi: Iránci sú možno najproizraelskejší národ v regióne

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Kambiz Fattahi vedie Rádio Farda, ktoré patrí pod Rádio Slobodná Európa a publiku v Iráne poskytuje pravdivé informácie. Kambiz poskytol .týždňu rozhovor o napätí medzi Iránom a Izraelom aj o tom, že bežní Iránci si myslia niečo iné ako ajatolláhovia.

Kambiz Fattahi: Iránci sú možno najproizraelskejší národ v regióne KOBI GIDEON/GPO/GETTY IMAGES 3. október 2013 New York, Spojené štáty americké: Kambiz Fattahi (vľavo) robí rozhovor s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom (vpravo) pre perzskú redakciu BBC, kde pôsobil predtým,ako sa stal šéfom Rádia Farda v Rádiu Slobodná Európa.

iránsky režim nielen utláča vlastných občanov, ale znepokojuje celý svet, lebo vytvára ohnisko napätia v regióne. Dlhodobo podporuje Hamas, Hizballáh a ďalšie zoskupenia bojujúce proti Izraelu. Momentálne sa napätie ešte zvýšilo po tom, čo Irán vystrelil rakety a drony proti územiu Izraela, a veľa ľudí vo svete sa preľaklo, že konflikt eskaluje do niečoho väčšieho a hrozivejšieho. Je Hamas pre Irán natoľko dôležitý, že kvôli nemu a kvôli situácii v Gaze robí takéto útoky?

Budem tu, samozrejme, hovoriť len sám za seba, ale osobne som pevne presvedčený, že Hamas pre Irán nepredstavuje nič viac a nič menej ako nástroj. A reakcia Iránu dokazuje iba to, že celý iránsky režim je čoraz agresívnejší a svoju agresivitu stupňuje na viacerých frontoch. Samotný útok na izraelské územie bol však výsledkom chladnej kalkulácie – ajatolláhovia usúdili, že momentálne majú dosť sily, aby boli voči Izraelu asertívnejší. Je to súčasťou ich politiky odstrašovania. Preto ten útok – a preto prebehol tak, ako prebehol, pretože ten útok mal istú opatrnú predohru, počas ktorej Irán v zásade upozornil svojich susedov, upozornil USA, a teda v dôsledku aj samotný Izrael, že sa chystá udrieť. 

Zároveň ani jedna z tých striel, ktoré Irán vypálil, nezasiahla žiadny významný cieľ, ale pre iránsky režim je aj tak dôležité, že takýto útok podnikol, pretože to urobil vôbec po prvý raz – myslel ho ako veľmi jasný odkaz. Pre režim ajatolláhov je to teda v podstate víťazstvo a tak ho aj zobrazujú a snažia sa vytvárať dojem asertivity, aby posilnili postavenie Iránu v regióne a aj za jeho hranicami.

izraelčania na útok reagovali niekoľkými vlastnými zásahmi proti cieľom na území Iránu. Povedie to k niečomu ďalšiemu a horšiemu?

Áno, Izrael zareagoval, ale podľa všetkého to urobil po dôkladnej konzultácii s USA, a USA rozhodne nechce v regióne žiadnu eskaláciu. Izrael teda udrel veľmi výberovo a cielene, a takisto tým chcel hlavne vyslať odkaz. Nikto zatiaľ nemá motiváciu vyvolať významný stret, nebodaj regionálnu vojnu. Obidve strany, Irán aj Izrael, sa síce viditeľne predviedli, ale ďalej to pravdepodobne nepovedie. Samozrejme, v budúcnosti môžu prísť ďalšie konfrontácie, ale toto konkrétne kolo sa skončilo.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite