Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aleksander Kaczorowski: Viac mladých, viac žien, to bol poľský recept

.marína Gálisová .rozhovory .téma

V Poľsku dve volebné obdobia autokraticky vládla strana PiS, mala parlament, prezidenta, štátne médiá, súdnictvo. A predsa tam vlani vo voľbách zvíťazila opozícia. Ako? V čom je ten príbeh pre nás poučný? Vysvetľuje poľský novinár Aleksander Kaczorowski.

Aleksander Kaczorowski: Viac mladých, viac žien, to bol poľský recept KLAUDIA RADECKÁ/NURPHOTO/GETTY IMAGES 6. Október 2023 Krakov, Poľsko: Protest hnutia Už sme boli ticho. Cieľom hnutia bolo povzbudiť poľské ženy, aby sa zúčastnili na nasledujúcich voľbách, a vyjadrili tým svoj názor.

víťazstvo poľskej demokratickej opozície v parlamentných voľbách vlani v októbri prinieslo nádej, že aj keď sa vládna moc autokraticky roztiahne do všetkých kútov spoločnosti a dlho tam panuje, môže napokon prehrať. Ako sa to opozícii podarilo? 

Správne hovoríte, že to trvalo dlho. Veľmi dlho. Celých osem rokov. A voľby, ktoré opozícia na jeseň vyhrala, vyhrala v takej situácii, že vláda viedla nepoctivú kampaň, používala nepoctivé prostriedky, kontrolovala verejné médiá, televíziu, rozhlas. Príčin, prečo sa to opozícii podarilo, je viacero. Podstatné bolo, že voliť prišlo omnoho viac ľudí, než chodilo vo všetkých minulých voľbách, ale predovšetkým, zmenil sa pomer voličov. Prišlo voliť viac mladých voličov než tých starších, a najmä prišlo viac žien ako mužov.  To, že šli voliť ženy a bolo ich viac ako mužov, bolo zrejme najdôležitejšie.

prečo prišli k urnám práve mladí a ženy?

Najjednoduchšia odpoveď znie, že práve oni boli najviac nahnevaní po ôsmich rokoch vlády Kaczynského strany. A hlavným opozičným skupinám sa ich podarilo mobilizovať. Bolo veľmi dôležité, že Občianskej platforme sa podarilo udržať jednotu, že sa nerozhádala a zostala najsilnejšou opozičnou stranou. Pre jej fungovanie sa ukázalo ako dôležité, že Donald Tusk sa pred pár rokmi vrátil z Bruselu do Poľska. 

ľavicové strany šli do volieb pod hlavičkou Volebný výbor Nová ľavica. Tie zohrali v porážke PiS tiež významnú rolu?

Určite. Dôležité bolo, že ľavicové subjekty šli do volieb zjednotené. Aby sme pochopili význam toho zjednotenia, musíme si pripomenúť, že PiS pred skoro deviatimi rokmi voľby vyhrala a mohla potom dve volebné obdobia vládnuť najmä preto, že vtedy šla ľavica do volieb rozdrobená, takže do Snemovne sa nedostala nijaká ľavicová strana.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite