Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dalibor Roháč: Povolebné Slovensko v postamerickom svete

.marína Gálisová .rozhovory .téma

S Daliborom Roháčom sme sa zhovárali cez oceán. O Slovensku, ktoré je jeho vlasťou, o USA, kde dlhodobo žije. Prečo zvíťazil Peter Pellegrini, čo nám to urobí vo svete, kde už ani najväčšia demokracia nie je to, čo bývala, a najmä – máme nádej?

Dalibor Roháč: Povolebné Slovensko v postamerickom svete MILAN ILLÍK/SITA 8. apríl 2024, Bratislava: Predseda strany Hlas a novozvolený prezident SR počas tlačovej konferencie, kde oznámil, že funkciou predsedu parlamentu poveril jeho doterajšieho podpredsedu Petra Žigu.

peter Pellegrini vyhral prezidentské voľby. Ten, o ktorom sa vedelo, že keď chce, vie byť aj prozápadný. Ale čo bolo, bolo, odvtedy sa stalo mnoho vecí a Peter Pellegrini, ktorý vyhral dnes, je iný. Ako to vnímaš spoza oceánu?

K tomu momentu volieb, očakávaní a toho, ako to napokon dopadlo, by som sebakriticky povedal, že neviem, či je môj politický úsudok v takýchto veciach správny. Ja som pred druhým kolom prepadol presvedčeniu, že Pellegrini je v defenzíve. Čakal som dokonca pomerne rozhodujúce víťazstvo Ivana Korčoka – takže neviem, možno si treba myslieť pravý opak toho, čo si myslím ja. V roku 2022 sa mi niečo podobné stalo ohľadom maďarských volieb. Bolo to krátko po tom, ako Putin napadol Ukrajinu, a ja som sa nazdával, že maďarskí voliči zrátajú Viktorovi Orbánovi to, ako pochlebuje Putinovi – že keď sú takto konfrontovaní s faktom invázie hneď za dverami, Viktor Orbán skrátka musí prehrať. A Viktor Orbán tými voľbami napokon úspešne preplával.

niečo podobné sa stalo teraz u nás.

Áno, znela rétorika o mieri, o tom, že podpora Ukrajiny je podporou vojny, že podpora Ukrajiny znamená zaťahovanie Slovenska do nejakého konfliktu, ktorý by sa nám inak vyhol. Nemyslel som si, že na toto bude veľká časť Slovenska počuť. Naopak, veľa voličov práve toto chcelo a asi sa nazdáva, že táto rétorika vystihuje realitu.

je pravda, že momentum vyzeralo byť na strane Ivana Korčoka a zrejme aj bolo, ale potom v tábore Petra Pellegriniho zabral až ten zúfalý ťah na strach – odkukaný pravdepodobne ozaj od Orbána. Ako to, že bolo možné zahrať na tú istú strunu strachu u nás a s takým úspechom?

Tiež sa pýtam a pre mňa je na tom zarážajúce nasledovné. Naratív, že ak sa vykašleme na Ukrajinu, tak tu bude kľud a pokoj, je od svojich základov idiotský. Nerozumiem, ako to môže brať vážne ktokoľvek, kto nad tým rozmýšľa viac ako tridsať sekúnd. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite