Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maďarská menšina: Ficova absolútna moc je proti záujmom Maďarov na Slovensku

.štefan Hríb .rozhovory .téma

Maďarská menšina bola od roku 1989 vždy na strane demokracie. Bez nej by sa nepodaril obrat od mečiarizmu ani vstup do NATO a EÚ. Čím sú postoje Maďarov na Slovensku dnes iné? Pod lampou sú Zsolt Simon, bývalý minister pôdohospodárstva SR, a Eva Polerecká, poslankyňa mestského zastupiteľstva Nové Zámky.

Maďarská menšina: Ficova absolútna moc je proti záujmom Maďarov na Slovensku

prvý raz sa stalo, že politický reprezentant maďarskej menšiny, predseda Aliancie pán Forró, verejne podporil tú stranu, ktorá už raz uniesla štát a snaží sa ho uniesť znova. Podporil Petra Pellgriniho na spoločnej tlačovke a odmietol sa stretnúť s Ivanom Korčokom. Na niečo také si v histórii demokracie na Slovensku nepamätám. Dáma a pán, čo sa to stalo?

Zsolt Simon: Išiel by som do histórie. Maďari vedeli, ktorá je tá správna strana, až do roku 2016. Vtedy nastal zlomový moment, keď Béla Bugár vstúpil do koalície s Robertom Ficom a zostal tam aj po vražde Jána Kuciaka. A dnes sa strana, ktorá sa pýši tým, že reprezentuje Maďarov, spojila s Ficom. Nehovorím, že s Pellegrinim a jeho Hlasom. Lebo Peter Pellegrini sa rovná Smer a Robert Fico. Je to problém, je to prekročenie Rubikonu. Chápem, že sú tu snahy ovplyvniť Maďarov na Slovensku, aby volili Roberta Fica. Ale podanie si ruky s Robertom Ficom je cesta, ktorá vedie len do záhuby. Robert Fico nemôže dať Maďarom toľko peňazí, aby si Maďari vedeli zachovať svoju česť. 

Neviem si predstaviť, že predáme svoju budúcnosť a budúcnosť našich detí za akékoľvek peniaze. Za dva kruhové objazdy. Maďari vždy stáli na tej správnej strane, lebo chápali, že sa v tejto krajine budú mať dobre vtedy, keď tu bude demokratický právny štát a budeme súčasťou vyspelého demokratického sveta. Už keď kráľ Štefan I. zakladal svoje kráľovstvo, povedal, že Maďari patria do západnej civilizácie, a teraz ideme proti tomu. V prezidentských voľbách si vyberáme z dvoch kandidátov, ktorí sa dostali do druhého kola, a keď sa na nich pozrieme, musíme konštatovať, že Peter Pellegrini je nielen podržtaška Roberta Fica, ale bude aj jeho poslušným psíčkom v prezidentskom úrade. Voči Ivanovi Korčokovi môžeme mať a aj máme výhrady, ale jeho postoje k zahraničnopolitickej orientácii tejto krajiny a hodnotám reprezentujúcim demokratický právny štát nemôže nikto spochybniť. Toto je podstatné. Musíme zabrániť tomu, aby mal Fico v tejto krajine absolútnu moc.

toto bol hlas z južného a stredného Slovenska, z okolia Rimavskej soboty. Pani Polerecká je poslankyňa z Nových Zámkov. Tam bol výborný hudobný klub, ktorý spoluviedol jeden môj kamarát a hovoril, že to bolo veľmi príjemné, tolerantné prostredie. A teraz sa spýtam, idú Maďari z Nových Zámkov voliť Pellegriniho?

Edita Polerecká: Ten klub už nefunguje, ale v meste je čulý občiansky život a maďarská menšina je ešte stále veľmi činná aj po kultúrnej stránke. Nemyslím si, že pôjdu voliť Petra Pellegriniho. V Nových Zámkoch získal Ivan Korčok v prvom kole 47 percent. Keď som si ráno pozrela tie výsledky za mesto, až ma to prekvapilo, je to viac než slovenský priemer. Peter Pellegrini mal, myslím, 34,7 percenta. To je markantný rozdiel medzi dvoma kandidátmi, o ktorých sa od začiatku predpokladalo, že postúpia do druhého kola. Ivan Korčok je podľa mňa z celej palety kandidátov pre Slovensko najvhodnejší. Poviem aj prečo. Po vlaňajších voľbách niekto čakal, že sa situácia ukľudní, že ľudia budú mať viac istôt, lacnejšie potraviny, pohonné hmoty, hypotéky, a že tie reči, ktoré Fico viedol v kampani, že to bola kampaň.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite