Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zlý mier by znamenal po čase znovu vojnu

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Samit V4 v Prahe nebol nudný, aj na tlačovke náter diplomacie miestami praskal. Po nej nám dal rozhovor český minister zahraničia Jan Lipavský. Ako vníma vzťahy so Slovenskom a komunikáciu s Jurajom Blanárom? A kto je bezpečnostná hrozba?

Zlý mier by znamenal po čase znovu vojnu STRINGER/ANADOLU/GETTY IMAGES 21. marec 2024 Praha, Česká republika: Radoslaw Sikorski, Jan Lipavský, Peter Szíjjártó a Juraj Blanár na stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín V4.

po tom, čo sa Československo rozdelilo, sa vzťahy medzi Českom a Slovenskom časom dostali na takú úroveň, až sme nadobudli pocit, že sú nielen dobré, ale dokonca nadštandardné. K tomu nadštandardu patrili napríklad medzivládne rokovania a tie sa teraz zrušili. Kým sa dostaneme k tomuto faktu, mohli by ste našim čitateľom priblížiť, čo to vlastne tie medzivládne konzultácie sú, ako často prebiehali, kto sa pri nich stretával?

Medzivládne konzultácie sú skutočne nadštandardnou formou spolupráce medzi krajinami. Bežne sa medzi krajinami konzultácie vlád alebo väčšieho počtu ministrov a premiérov nekonajú. A práve exkluzivita a blízkosť vzťahu sa dá vyjadriť spoločným rokovaním vlád. Takéto rokovanie môže na jednej strane riešiť praktické otázky, na druhej strane slúži aj ako symbolický prejav tej blízkosti. Dnes je však proste realitou vzťahu medzi Českom a Slovenskom to, že naše vnímanie bezpečnosti a úlohy v Európe sa úplne nestretáva a rozhodne sa nestretáva v rétorickej rovine vyjadrení najvyšších predstaviteľov. 

Bol celý rad členov českej vlády a českých vrcholných politikov, ktorí nechceli, aby v momente tohto nesúladu medzivládne rokovania tohto nadštandardného typu prebehli. A tak sme ako vláda nakoniec kolektívne došli k rozhodnutiu, že tie konzultácie radšej odložíme. A zvyšok príbehu už poznáme, nastala mediálna prestrelka rôznych výrokov. Ja si však nemyslím, že naše rozhodnutie môže byť, alebo má byť interpretované ako akékoľvek ovplyvňovanie suverénneho rozhodovania v Bratislave. Toto je naše suverénne rozhodnutie v Prahe a my rešpektujeme pozície Bratislavy, ale pokiaľ sa tie pozície úplne nestretávajú, tak naša možnosť je tento krok urobiť – a aj sme ho urobili. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite