Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Brat Filip: Kristus k nám neprišiel pre náš hriech

.marína Gálisová .rozhovory .téma

Veľká noc je azda najväčší kresťanský sviatok, oslava zmŕtvychvstania Ježiša Krista, ale čím je tá obeť dôležitá? Prišiel Kristus vyvážiť naše hriechy, alebo šlo o niečo iné? O láske, hriechu a absolútnej slobode hovorí františkán brat Filip.

Brat Filip: Kristus k nám neprišiel pre náš hriech BORIS NÉMETH

pravidlá slovenského pravopisu kážu písať Veľká noc s veľkým písmenom a to už naznačuje, že to je niečo veľké. Ale keby som sa ľudí spýtala, prečo je to noc a prečo veľká, asi by mi veľa z nich nevedelo odpovedať. Čo mi na to povieš ty?

Že ďakujem príručke slovenského pravopisu, že to má s veľkým V, lebo to len zdôrazňuje, čo sa v tú noc stalo a že to bolo úplne najväčšie. Pretože Veľká noc je ešte viac ako Vianoce, kde sa tiež udiali veľké veci cez noc. Ale predsa len je celkom iný zásah Kristovo zmŕtvychvstanie. Lebo načo by sa Ježiš narodil, keby ostal umretý v hrobe? Totiž na Vianoce sa Boh rodí do tohto sveta, ale na Veľkú noc sa tu my rodíme nanovo – preto prázdny hrob, preto nová jar, preto nová možnosť. Pre Židov sa začína nový deň západom slnka, čiže sviatky slávia už v predvečer. A počas Veľkej noci sa zmŕtvychvstanie udialo zo soboty na nedeľu. V Písme sa píše „ráno, prvého dňa v týždni, ešte za tmy“. Ráno, prvý deň v týždni, bola pre Židov nedeľa. Pre nás je to pondelok, ale podľa vzoru židovského národa začíname sláviť Kristovo zmŕtvychvstanie už v sobotu večer po západe slnka. 

vieme presne, kedy sa Ježišovo ukrižovanie a zmŕtvychvstanie odohralo? Lebo s datovaním sviatkov sú trochu problémy. Vieme, že Veľká noc sa má sláviť presne teraz?

Ach jaj, toto je veľmi komplikované na vysvetľovanie. Musel by som tu teraz spomínať, ako sa mních Dionysius pomýlil vo vypočítavaní nášho letopočtu. Spomínať juliánsky kalendár a konfrontovať ho s naším gregoriánskym a na dôvažok spomenúť ešte židovský lunárny výpočet sviatkov. Až na základe toho by sme mohli usudzovať, že Ježišovo umučenie sa v historickom čase udialo buď 7. apríla roku 30 alebo 3. apríla roku 33. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite