Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Veľvyslankyňa EÚ na Ukrajine Mathernová: Rozšírenie EÚ o Ukrajinu bude pre Slovensko výhra

.marína Gálisová .rozhovory .téma

Katarína Mathernová je veľvyslankyňou EÚ na Ukrajine, detailne pozná jej nezlomnosť. Vie Únia túto nezlomnosť oceniť? A vieme ju oceniť my na Slovensku – a ak nie, sme ešte dostatočne európski? O tomto je nasledujúci rozhovor.

Veľvyslankyňa EÚ na Ukrajine Mathernová: Rozšírenie EÚ o Ukrajinu bude pre Slovensko výhra ARCHÍV KATARÍNY MATHERNOVEJ

od minulého roka ste veľvyslankyňou EÚ na Ukrajine, ale povedzme si na úvod, že predtým ste pôsobili v Európskej komisii, kde ste sa venovali krajinám v susedstve EÚ, ktoré sú na ceste do Únie. A ešte predtým ste pracovali vo Svetovej banke, boli ste poradkyňou Ivana Mikloša pri reformách na Slovensku a v rámci EÚ ste pôsobili aj v regionálnej  politike. Teda pred odchodom na súčasný post do Kyjeva ste sa venovali Ukrajine, ale aj Moldavsku. Tieto krajiny vám udelili vysoké vyznamenanie za to, ako ste im na tejto ceste do EÚ pomáhali. Aký hlboký vhľad má človek v takejto pozícii do krajín, ktoré sa usilujú o vstup? Vidí ich situáciu v oblasti práva, štátu, ekonomiky, reforiem, korupcie?

Vidí všetko to, čo ste spomenuli. Dôležité je aj, ako dlho sa tomu venujete, ako intenzívne, ako často tam cestujete. Mne pomohlo, že som pracovala na podobných reformách na Slovensku, keď sa naša krajina civilizačne otáčala z čiernej diery Európy na tatranského tigra. Vtedy som počas prvej Dzurindovej vlády pracovala s Ivanom Miklošom. Vďaka týmto skúsenostiam a tiež skúsenostiam zo Svetovej banky, kde som robila na podobných reformách v mnohých krajinách, som bola v lepšej situácii tým procesom porozumieť. 

Vedela som kolegov lepšie nasmerovať, aj technicky poradiť, lebo som tie procesy sama zažila. Vďaka skúsenostiam má človek v takej pozícii asi aj väčšiu empatiu.

hovoríte o empatii, hoci zvonku to vyzerá, že v týchto procesoch na vysokej úrovni má skôr miesto technokratický prístup, rešpektovanie smerníc, odškrtávanie kolónok. Kde do toho procesu vstupuje empatia?

Viete, tieto krajiny, o ktorých hovoríme, dostali perspektívu vstupu do EÚ až v roku 2022, až ako reakciu na ruskú agresiu na Ukrajine. Predtým túto perspektívu nemali, predtým sme s nimi pracovali na základných reformách v rámci niečoho, čo sa volalo asociačná dohoda a dohoda o voľnom obchode. A ja som im vždy hovorila: Reformy potrebujete robiť, aby ste boli pripravení, že sa okno príležitosti na vstup otvorí. Nevieme kedy, ale otvorí sa určite. No možno nebude otvorené veľmi dlho. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite