Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tomáš Valášek z PS: Cez Slovensko sa Moskva snaží rozbiť Európu

.štefan Hríb .rozhovory .téma

Mení sa dnes svetový poriadok? Môže Rusko obnoviť svoju sféru vplyvu? Hrozí, že Slovensko vypadne zo slobodného sveta? Sú aktuálne kroky vlády cestou von z EÚ? Odpovedá bývalý veľvyslanec pri NATO, poslanec PS Tomáš Valášek.

Tomáš Valášek z PS: Cez Slovensko sa Moskva snaží rozbiť Európu JABIN BOTSFORD/GETTY IMAGES 9. január 2024 Washington D.C., USA: Bývalý prezident Donald Trump odpovedá na otázky novinárov v hoteli Waldorf Astoria po účasti na pojednávaní obvodného odvolacieho súdu v D.C. v budove federálneho súdu.

prvýkrát od roku 1998 mám pocit, že naše ukotvenie medzi slobodnými krajinami už nie je isté. Jednak vzhľadom na to, čo sa deje na Slovensku, ale aj na to, čo sa deje vo svete: v Rusku, na Ukrajine a v USA. Rusko skúša zničiť jednotu NATO aj EÚ – robí to cez Maďarsko a už aj cez Slovensko. Ak sa mu to podarí, môže vzniknúť taký svetový poriadok, v ktorom by Slovensko mohlo vypadnúť zo slobodného sveta. Vytvára sa dnes nový svetový poriadok?

Vladimir Putin a Putinovo Rusko sa už dlhšie pokúša rozbiť jednotu Európskej únie a NATO. Je to súčasť ruskej agresie voči Ukrajine. Vladimir Putin vie, že Ukrajina potrebuje našu pomoc, bez ktorej by sa dlho neubránila, a preto on nebojuje len na fronte, ale aj v tyle Ukrajiny, teda na západe Európy a ďalej, v Spojených štátoch. Financuje rôzne dezinformačné zoskupenia, s Ruskom spriaznené skupiny, ako sú napríklad Noční vlci. Preto je šok, že slovenský premiér na návšteve v Nemecku loboval za vyňatie jedného z ruských pomáhačov zo sankčného zoznamu EÚ. 

Táto ruská kampaň za rozbitie jednoty EÚ funguje na nižšej úrovni už roky a na veľmi intenzívnej úrovni od februára 2022. A, žiaľ, úspešne. Premiér Fico má neskutočné vyjadrenia a slovník – vraj si my, Európania, máme nájsť svoju cestu a nepočúvať Američanov. To sú takmer do bodky kremeľské naratívy, ktoré Putin opakuje roky a roky. Putin má akúsi filozofiu, že my Európania sme prirodzene proruskí a keby nebolo Američanov, dávno by sme sa s ním dohodli a veselo si kupovali plyn. Pritom je to nezmysel – takto to, samozrejme, nevidia ani Poliaci, ani pobaltské štáty, ani Francúzsko a dnes už ani Nemecko. A ani Veľká Británia, ktorá nie je v EÚ, ale je to významná krajina. Tejto téze naozaj verí len Vladimir Putin. A teraz tak hovoria Robert Fico a Viktor Orbán – či už tomu veria, či nie. My to pripisujeme ruskej propagande, ale nie je to celkom tak, má to širší kontext. K nemu patrí odklon Spojených štátov od obrany Európy. Už, tuším, v roku 2010 pred tým varoval vtedajší minister obrany Robert Gates, ktorý povedal, že v USA dochádza ku generačnej výmene, odchádzajú tí, pre ktorých bolo NATO samozrejmosťou, lebo zažili druhú svetovú vojnu a pomoc Európe. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite