Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komička Simona: Hovorím pravdu aj o svojich traumách, to ma oslobodzuje

.michal Oláh .rozhovory .rozhovor

Najznámejšia slovenská stand-up komička Simona First otvorene hovorí o ťažkom detstve, keď ju týral otec a niekoľko mesiacov strávila v detskom domove. Neskôr zažila sklamanie z prvého manželstva a náboženstva, až stratila vieru v Boha. „Nie som tvrdou ženou,“ vraví, „chcem už len hovoriť pravdu“.

Komička Simona: Hovorím pravdu aj o svojich traumách, to ma oslobodzuje BORIS NÉMETH

na vašom vystupovaní a humore je zaujímavé, že napriek expresívnym slovám z vás cítiť empatiu, dokážete sa na život pozerať očami iných ľudí. Z vašich mužských kolegov takúto empatiu natoľko necítiť, čím to je? 

Moji chlapci zo Silných rečí sa mi smejú, že už nerobím tvrdý humor, ale humor pre väčšinu – akoby v stand-up humore existovala nejaká oficiálna politika, čo tak nie je. Je to o tom, čo prežívame vnútorne, každý komik má odlišný vnútorný, spravidla veľmi zložitý svet. Ani ja nie som veľmi empatická, keď mi nevyjde nejaké vystúpenie. Ale na obhajobu mojich chlapcov zo Silných rečí treba povedať, že keď som medzi nich prišla ako tvrdá feministka, ktorá neverila, že muž môže mať viac pocitov ako hlad a smäd, tak ma práve oni dokázali svojou hlbokou empatiou zmeniť. 

Dôkazom toho je, že som si jedného z nich nedávno vzala za manžela. A to pre mňa bolo najskôr veľmi ťažké. Po rozvode s prvým manželom a nefunkčnom vzťahu s otcom som vnútorne cítila veľkú bolesť, myslela som si, že sa to nikdy nezmení a nemôžem to už mať vo vzťahu k mužom inak. Dnes majú muži nezameniteľné miesto v mojom živote. A z mojich kolegov, stand-up komikov, mám pocit, že majú v sebe viac empatie ako ja, len to nemôžu dať najavo. Chcú skôr, aby celý svet videl, akí vedia byť tvrdí. (smiech) 

v jednom rozhovore ste povedali, že ak človek začne hovoriť pravdu, nemusí sa už ničoho báť. Akú najosobnejšiu pravdu ste o sebe verejne povedali a aký strach vám pravda pomáha prekonať? 

Mala som ako dieťa skúsenosť s rodičmi, ktorí chorobne klamali. Ako dieťa nedokážete úplne porozumieť, čo sa deje a prečo sa to takto deje. Ako staršia som začala vnímať ich klamstvá a veľmi ma to vytáčalo. Rozhodla som sa preto hovoriť pravdu. Pravda sa mi zdá oslobodzujúca, nemusíte sa báť, čo ste pred kým povedali. Mám preto v sebe vžitú neempatiu voči neláskavým ľuďom – ak mi niekto niečo hovorí a potom niekomu povie niečo iné, pre mňa je to za čiarou. Snažím sa byť vo všetkom a ku všetkým pravdivá, vďaka tomu sa nemusím báť. A akú najosobnejšiu pravdu som doteraz o sebe verejne povedala? Doteraz je pre mňa bolestivé vysloviť, že ma otec týral. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite