Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Iulia Joja: Mladší Američania sú menej ochotní angažovať sa vo svete

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

V mnohých ohniskách napätia priamo či sprostredkovane zúri boj diktatúr proti demokraciám. Ťahajú demokracie v tomto zápase za kratší koniec? O Iráne, Rusku, ale aj o staronovej nákaze izolacionizmu v americkej spoločnosti hovorí pre .týždeň bezpečnostná analytička Iulia Joja.

Iulia Joja: Mladší Američania sú menej ochotní angažovať sa vo svete MOHAMMED HAMOUD/GETTY IMAGES 19. január 2024 Saná, Jemen: Protest proti americko-britským leteckým útokom, ktorých cieľom boli vojenské objekty Hutíov v Jemene.

ohniská napätia vo svete vrú. Na Strednom východe mieša karty Irán, podporuje Hamas, Hizballáh, Hutíov a ďalších aktérov, štátnych aj neštátnych. Čo zamýšľa?

Irán sa aktuálne usiluje etablovať už nie iba ako silný aktér v južnom regióne. Po prvý raz je aktívnym hráčom smerom na sever: masívne dodáva Rusku zbrane, ktoré Rusko používa vo vojne proti Ukrajine, spolupracuje s Ruskom v námornej oblasti a táto spolupráca presahuje Stredozemné more, siaha do Čierneho mora, spája ho so Sýriou. Irán je stále najlojálnejší spojenec Ruska a dnes je pre Rusko veľmi užitočný tým, že učí Rusov ilegálne obchádzať sankcie – s tým má dlhoročné skúsenosti. 

Zákernosť Iránu si Európania často neuvedomujú, neberú Irán ako primárnu hrozbu – aj preto, že nás USA chráni pred možnými útokmi iránskych balistických rakiet. Irán využíva, že Európa mu nevenuje veľkú pozornosť, presne preto sa v Európe správa asertívnejšie, dokonca potenciálne plánuje atentáty v európskych krajinách.

takže Irán lojálne posluhuje Rusku. 

Po prvé, vzhľadom na konflikt v Gaze a jeho dôsledok, eskaláciu v Červenom mori, je jasné, že Irán pomáha odvádzať pozornosť sveta od Ruska. Po druhé, angažmán Iránu v Červenom mori má obrovské dôsledky pre ekonomiky na celom svete. Výslednými stúpajúcimi cenami trpia špecificky Európania, a aj preto by sme my v Európe mali prehodnotiť svoj prístup k iránskej hrozbe a dôsledne analyzovať, ako sa iránska hrozba spája s Ruskou. Lebo, to treba zopakovať, Irán väčšinou toho, čo robí, pomáha Rusku – majú, napokon, podobný cieľ. Tak ako Rusko, aj Irán chce zničiť Západ. Preto by nás nemalo prekvapiť, že sa spájajú a ohrozujú naše ekonomiky, naše záujmy, ohrozujú slobodnú moreplavbu a posúvajú do Európy vlny utečencov.

spôsob, ktorým na pokyn Iránu konajú Hutíovia v Jemene – teraz priamo ohrozili aj americké kapacity a zabili amerických vojakov –, si od USA vyžiadal reakciu. Znejú však aj komentáre, že USA by sa malo s Hutíami radšej pokúšať diplomaticky vyjednávať. Ako sa však dá s takýmto aktérom diplomaticky jednať? 

Je to veľmi ťažké a Európa tomu – opäť musím povedať – nevenuje veľkú pozornosť, keďže má iné problémy. Ale Jemen je vo vojne s Hutíami už zhruba desaťročie. Saudská Arábia sa v tom tiež silne angažuje a je zaujímavé, že je tam vidieť podobné problémy, akých sme svedkami vo vojne na Ukrajine: Saudi používajú západnú technológiu, každý týždeň vynakladajú milióny na odrážanie útokov veľmi lacnými dronmi zo strany Hutíov. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite