Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hovorca Charty 77 a kňaz Václav Malý: Chcel som ísť priamou cestou, aj keď ma zavreli

.štefan Hríb .rozhovory .rozhovor

V roku 1976 sa stal kňazom. Po podpise Charty 77 mu to komunisti zakázali a poslali ho do väzenia. Do roku 1989 pracoval ako kurič a tajne vysluhoval omše. V novembri 1989 bol pri zrode Občianskeho fóra a moderoval najväčšie demonštrácie proti režimu. Dnes je pomocným biskupom pražským. Prezidentka Zuzana Čaputová mu udelila Rad Bieleho dvojkríža. Václav Malý.

Hovorca Charty 77 a kňaz Václav Malý: Chcel som ísť priamou cestou, aj keď ma zavreli BORIS NÉMETH

takto pred 34 rokmi, keď sme ešte nevedeli, ako to všetko dopadne, sa v Prahe konali demonštrácie, na ktorých bolo takmer milión ľudí. Moderátorom bol zakázaný katolícky kňaz Václav Malý. Prešlo 34 rokov a Václav Malý dostáva na Slovensku štátne vyznamenanie. Ešte si občas spomeniete na demonštrácie na Letnej?

Ľudia zo staršej generácie sa ma na to často pýtajú a vracajú ma do tých dní. Ja už z toho nežijem, ale občas si spomeniem.

ako to, že v Česku, ktoré je označované za ateistickú krajinu, moderoval najväčšiu demonštráciu katolícky kňaz?

Bola to náhoda. Václav Havel a ďalší mi povedali: Ty si farár, vieš hovoriť. Pritom ma ako farára hovoriť nepočuli, lebo som nemal štátny súhlas, ako kňaz som pôsobil len po domácnostiach. Ale padlo to na mňa. Bol som trochu prekvapený, ale povedal som si, že nemôžem váhať – je tam veľa ľudí a treba sa toho ujať.

pamätám si, že Letenská pláň sa na konci zborovo, miliónom hlasov, modlila Otče náš.

Áno, to bol risk. Prišli dvaja policajti, ktorí sa na tribúne ospravedlnili za násilie, ktoré sa udialo na Národní třídě proti sprievodu študentov a ďalších ľudí. Aj som sa bál, či ľudia prijmú to ospravedlnenie. Prijali ho. A nevedel som nič lepšie, ako vyzvať k modlitbe, kde sa hovorí o odpustení. Vďakabohu to vyšlo. Bolo pekné, že aj keď modlitbu celkom nepoznali, aspoň otvárali ústa. 

v roku 1976 ste sa stali kňazom. Ako sa mladý človek v komunistickom Československu rozhodne ísť za kňaza?

Ja som sa rozhodol pre štúdium teológie v roku 1969. Keď zomrel Ján Palach, začal som sledovať, ako niektorí ľudia menia tvár. Boli opatrnejší, všímal som si to aj u vyučujúcich na strednej škole. Bol som vychovávaný v katolíckej rodine a som za to vďačný. Najprv som rozmýšľal o štúdiu archeológie Blízkeho východu, že pôjdem niekde do Jordánska, Izraela alebo Sýrie či Iraku a tam niečo objavím. Ale potom som sa rozhodol pre teológiu, lebo som chcel ľudí povzbudiť v tom, že si možno zachovať priamu cestu, aj keď sa vonkajšie okolnosti menia. A tú priamu cestu som našiel v evanjeliu a v živote Ježiša. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite