Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bývalý novinár Tomasz Maćkowiak: Poľskí demokrati sa nepotkli o egá

.marína Gálisová .rozhovory .téma

V Poľsku po rokoch dominancie PiS vládnu demokratické sily. Prečo PiS nadlho obsadila priestor a čo napokon privodilo jej porážku? Tomasz Maćkowiak, bývalý dlhoročný novinár a stále prísny pozorovateľ poľskej spoločnosti, hovorí o ponuke demokratov, ktorá zabrala.

Bývalý novinár Tomasz Maćkowiak: Poľskí demokrati sa nepotkli o egá ANDRZEJ IWANCZUK/NURPHOTO/GETTY IMAGES 15. október 2023 Varšava, Poľsko: Líder strany PiS Jaroslaw Kaczyński spolu s predsedom vlády Mateuszom Morawieckim na tlačovej besede po skončení parlamentných volieb. Síce zvíťazili, ale vládu nezostavili.

v poľských voľbách PiS zvíťazila a bola poverená zostaviť vládu, no nenašla dosť podpory. Vládu zostavila Občianska koalícia spolu s Treťou cestou a Novou ľavicou. Občianska koalícia Donalda Tuska je blok? Kto sú jej voliči?

Áno, do volieb šla Občianska koalícia ako blok viacerých strán, ale až tak vážne by som to nebral, v nej totiž dominuje strana Občianska platforma pod vedením Donalda Tuska. Ostatné strany tam boli jasne menšinové a nikto nepochyboval, kto rozhoduje. Občianska koalícia je liberálny subjekt, volia ju ľudia, ktorí to cítia tak, že na tom, čo sa v Poľsku odohralo za posledných vyše tridsať rokov, niečo získali, že sa im darí lepšie, sú radi, že je Poľsko v Európskej únii.

Väčšinou sú vzdelanejší a inklinujú k Západu, k EÚ, a nepatria k tým, ktorí sú voči Západu skeptickí. Uvedomujú si, že ani Západ netvoria anjeli, že aj západné štáty sa správajú pomerne egoisticky a obhajujú si svoje záujmy, to vždy tak bolo a nikdy to inak nebude, ale zároveň vedia, že členstvo v EÚ a v NATO je pre Poľsko výhodné – Poľsko na tom viac získava ako tratí. To sú voliči Donalda Tuska.

a voliči PiS sú ľudia, ktorí tento názor nezdieľajú?

Dá sa to tak povedať. Vždy boli u nás aj ľudia, ktorí si nemysleli, že príklon k Západu je pre Poľsko výhoda, ale dlho ich nebolo počuť, pretože väčšinou nechodili voliť. V Poľsku bývala volebná účasť nízka, zhruba päťdesiat percent. A strana PiS zmobilizovala presne týchto ľudí, ktorí nikdy predtým k voľbám nešli. Podarilo sa jej ubezpečiť ich, že o nich stojí. Žiaľ, títo ľudia sa zapojili do demokratickej hry tak, že podporili stranu, ktorá samotnú demokraciu ohrozila.

lebo im dala pocit, že budú vypočutí? Po tom, čo mali dojem, že o ich názor nikto nestojí?

Presne tak. Žili v tom, že sa ich na názor nikto nepýtal a že sú obeťami transformácie ekonomiky. A poľská transformácia, ktorá sa začala ešte v osemdesiatych rokoch, za komunistov, sa odohrala takým spôsobom, že nejaká tretina, niekedy až polovica spoločnosti zostala odpísaná. Elity si povedali, že s týmito ľuďmi nemožno nič robiť, nemožno s nimi pracovať, možno presvedčiť svet, že to sú blázni, nedemokratická luza – čiže čo s nimi, počkáme, až vymrú. Viete, a to je moja obľúbená téma, Poľsko sa líši od bývalého Československa svojím civilizačným základom. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite