Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápežovo rozhodnutie, dejiny gayov v americkej politike a právo na súkromie

.marína Gálisová .rozhovory .téma

Aká bola pozícia ľudí s menšinovou sexuálnou orientáciou v americkej spoločnosti? Prečo sa ich štát bál? A je súkromie politikov hodné ochrany? James Kirchick je autorom knihy Secret City: The Hidden History of Gay Washington, prvých komplexných dejín gejov a lesieb v štruktúrach moci.

Pápežovo rozhodnutie, dejiny gayov v americkej politike a právo na súkromie ARCHÍV JAMESA KIRCHICKA

roky píšete o politickom vývoji spoločností, tentoraz ste sa zamerali na fenomén, ktorému nie je venovanej veľa pozornosti. Začnime od začiatku: prečo ste svoju knihu nazvali Secret City – tajné mesto?

Vždy ma zaujímalo obdobie studenej vojny a pracoval som aj pre Rádio Slobodná Európa, ktoré v tomto konflikte zohralo dôležitú rolu. Studená vojna je pre mňa zaujímavá nielen globálne, ale aj ako obdobie, keď sa v Amerike odohrávalo všeličo podstatné. A v Amerike bolo počas studenej vojny asi najnebezpečnejšie byť homosexuálom. Vo Washingtone to bolo dokonca nebezpečnejšie, ako byť komunistom, pretože z komunistu sa mohol stať bývalý komunista, ale ak raz niekoho odhalili, že je homosexuál, tak to bol pre neho – pre ňu – koniec kariéry. Čím viac výskumu som tejto téme venoval, tým viac som si uvedomoval, že strach z homosexuality mal dopad na každé prezidentské obdobie, na každý významný jav, kontroverziu či škandál, ktoré sa za studenej vojny vo Washingtone vyskytli. Všetky mali priesečník v homosexualite. Bola to fascinujúca téma.

už názov knihy naznačuje, že táto téma bola v americkej politike prítomná skôr skryto. Aké ľahké či ťažké bolo dostať sa k faktom a dátam, ktoré v knihe uvádzate? 

Vyžadovalo si to roky výskumu, čítania textov, kníh, memoárov aj článkov z novín. Nadlho som sa ponoril do archívov – prezidentské knižnice, prezidentské archívy, Knižnica amerického Kongresu, vládne dokumenty, záznamy z vypočutí, a tiež som sa dostal k mnohým pôvodne utajeným dokumentom od FBI a Ministerstva zahraničia, k materiálom Výboru pre štátnu službu, ktorý riešil personálne otázky a počas studenej vojny vyšetroval ľudí s homosexuálnou orientáciou. Okrem toho bolo potrebné spracovať ústne výpovede nahraté od ľudí, ktorí už dávno zomreli. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite