Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rodinná právnička Jana Ulipová: Muži sú na Slovensku obeťami násilia oveľa častejšie, ako by ste verili. Pomoc neexistuje

.michal Oláh .rozhovory

Po napísaní slovného spojenia „násilie na mužoch“ vám Google ukáže tisícky odkazov o násilí páchanom na ženách a len zopár o mužoch. Vedecké konferencie, publikácie a novinové články tému týraných mužov spravidla obchádzajú. Doba sa zmenila. Rovnako ako o násilí na ženách je potrebné hovoriť o násilí na mužoch. Ak teda naozaj platí, že sme si muži aj ženy pred zákonom rovní.

Rodinná právnička Jana Ulipová: Muži sú na Slovensku obeťami násilia oveľa častejšie, ako by ste verili. Pomoc neexistuje archív Jany Ulipovej

ste právničkou rodinnej poradne ministerského Inštitútu pre výskum práce a rodiny s pobočkou v Humennom, kde sa akoby núka predstava, že budete riešiť predovšetkým problémy týraných žien a detí. Kedy a za akých okolností ste začali vnímať potrebu pomoci týraným mužom?  

Ako právničku a politologičku ma najskôr zaujala štatistika, podľa ktorej je zo spoločnej domácnosti vylúčených až 96 % mužov v prípadoch konfliktu v rodine. Všetky konferencie o rodinnom násilí, ktorých som sa zúčastnila, riešia výlučne problematiku týraných žien a detí. Muži boli na nich spomínaní výlučne ako násilníci. 

Mojím cieľom nie je potláčať otázku násilia páchaného na ženách, ale vrátiť pojmu „násilie páchané v rodine“ jeho pravý obsah a nevylučovať z neho mužov týraných najmä svojimi partnerkami. Vnímam to ako diskrimináciu mužov a do istej miery následne aj detí. 

existujú na Slovensku alebo vo svete relevantné štatistiky, ktoré by vypovedali o miere násilia páchanom na mužoch zo strany žien? 

Skôr vo svete sa občas nejaké objavia. Na Slovensku sú štatistiky len o tom, koľko bolo týraných žien a vylúčených mužov z domácnosti. V uvedených štatistikách som objavila len dvanásť mužov, ktorí zažívali násilie, a aj to od iného mužského člena rodiny. Spoločnosť sa akoby bránila tomu, že aj ženy môžu páchať násilie na mužoch. Pre spravodlivosť voči mužom je potrebné potlačiť tieto stereotypy a používať všeobecný pojem „obete násilia“, pod čím sa má chápať aj násilie páchané ženami na mužoch. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite