Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Roman Kvasnica: Sme občania, sme povinní sa vzoprieť

.štefan Hríb .rozhovory .téma

Čo sme zažili v roku 2023 na Slovensku a prečo? Došlo k návratu uneseného štátu, ale vyzerá to tak, že sa vrátil do iných podmienok, než z akých bol po vražde Jána Kuciaka vyhnaný. Odpovedá Roman Kvasnica.

Roman Kvasnica: Sme občania, sme povinní sa vzoprieť Boris Németh

rok 2023 na Slovensku znamenal zvrat. Prečo sa to stalo?

Neviem, či to bol až taký zvrat, viac-menej všetci sme predpokladali, že aj táto alternatíva môže byť aktuálna. Faktorov je viac. Pri našom poslednom rozhovore sme spomínali, že vláda Igora Matoviča, covid a vojna na Ukrajine museli mať nejaké následky. A tieto voľby, ktoré sme absolvovali, do istej miery k tým dôsledkom patria. Takže si treba spraviť inventúru. Je tu dramatický stav, ktorý ohrozuje existenciu právneho štátu na Slovensku, treba si povedať, prečo k tomu došlo, a zvážiť, či a ako sa dá tento vývoj zvrátiť. Najskôr chcem povedať, že musíme rešpektovať demokraciu a jej pravidlá aj v okamihu, keď nám nevyhovujú. 

Podľa mňa výsledky volieb odzrkadľujú najmä to, že demokratické politické strany viac-menej bojovali o toho istého voliča a ignorovali voličskú základňu strán Smer, Hlas, fašistov a SNS. Iba si prerozdelili tých, ktorí boli pripravení voliť demokratické sily na Slovensku, a zabudli, že veľká väčšina oprávnených voličov sú nerozhodnutí. Tých neoslovovali. Ďalej asi treba povedať, že činnosť orgánov činných v trestnom konaní ohrozila úzku skupinu ľudí okolo Roberta Fica, on sa odhodlal na súboj so štátom a výsledky volieb ukazujú, že ho zvládol. Lebo jeho voličská základňa vôbec nie je presvedčená, že orgány činné v trestnom konaní postupovali správne a zákonne. Ináč by určite nepristúpili na voľbu týchto politických síl.

k návratu tzv. uneseného štátu mohli viesť tri veci súvisiace s minulou koalíciou. Prvá, zvolenie generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Druhá, ponechanie tajnej služby v rukách Borisa Kollára alebo Sme rodina. K tretej sa dostaneme. Sú tieto dve rozhodnutia kľúčom k pochopeniu, prečo sa to prehralo?

Výsledky volieb podľa mňa nie sú len dôsledkom voľby generálneho prokurátora a ovládnutia SIS osobami, ktoré nominoval Boris Kollár alebo jeho politická strana. Dlhodobo sme tu neriešili už po vražde známe problémy, ako generálna prokuratúra, pôsobenie Trnku s Kočnerom na generálnej prokuratúre, postavenie prokuratúry, obsadenie vedúcich pozícií v policajnom zbore po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej: došlo ku kozmetickým, nie hodnotovým úpravám.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite