Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rim Gilfanov: Moskva by Tatárom najradšej zobrala ich reč

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Rim Gilfanov pracuje v tatársko-baškirskej redakcii Rádia Slobodná Európa, ktorá prináša pravdivé informácie tatársky a baškirsky hovoriacim ľuďom v Ruskej federácii a bráni ich pred rusifikáciou. Jeho kolegyňa Alsu Kurmaševa bola v Rusku nedávno zatknutá. Aký je jej osud?

Rim Gilfanov: Moskva by Tatárom najradšej zobrala ich reč ARŤOMIJ ŠUMATOV/KOMMERSANT/AP/SITA 20. október 2023 Kazaň, Rusko: Novinárka tatársko-baškirskej redakcie Rádia Slobodná Európa Alsu Kurmaševa pred súdom, ktorý ju obvinil z toho, že sa počas návštevy Ruska neregistrovala ako zahraničná agentka.

ste jediné nezávislé médium vysielajúce pre ľudí hovoriacich po tatársky a po baškirsky?

Rim Gilfanov: Sme jediný významný poskytovateľ medzinárodných správ v týchto jazykoch, ktorý vysiela do Ruskej federácie. V Tatárstane a Baškirstane síce médiá sú, ale keďže tieto autonómne oblasti sú podriadené politickej kontrole úradov Ruskej federácie, tak nie sú slobodné. My sme slobodní a poskytujeme nášmu publiku vyvážené objektívne informácie, ktoré uvádzame do kontextu svetovej politiky. V tomto zmysle je naša služba verejnosti jedinečná.

trúfam si povedať, že pre väčšinu našich čitateľov je vôbec existencia vašej redakcie novinkou, pritom, ako sme sa zhovárali, existujete už desaťročia...

Samo vysielanie sa začalo dosť dávno, bolo to v decembri roku 1953. Takže tento mesiac slávime sedemdesiatku. Tatársko-baškirská redakcia patrila v skutočnosti k úplne prvým redakciám Rádia Slobodná Európa, vznikala v podstate zároveň s jeho ruskou redakciou.

čiže vaša redakcia je len o dva roky mladšia od tej československej?

Áno, prvé vysielanie československej redakcie prebehlo v roku 1951, to naše v roku 1953. Tatársko-baškirská redakcia vznikla v nemeckom Mníchove, v západnej okupačnej zóne, kde boli prítomné americké vojská. Po vypuknutí studenej vojny sa mnohí západní lídri zamysleli nad tým, že do Sovietskeho zväzu a celkovo do sovietskeho bloku treba dostávať informácie cez nezávislé slobodné médiá. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite