Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

David Púchovský: Prebieha rozvrat našej obranyschopnosti

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

David Púchovský bol adminom sociálnych sietí polície SR a jedným z kľúčových ľudí v boji proti hoaxom, ktoré ohrozujú Slovensko. Po voľbách však nová moc paralyzuje tímy, ktoré riešia hybridné hrozby. Ako to dopadne v dobe, keď je možné na diaľku rozvrátiť krajinu?

David Púchovský: Prebieha rozvrat našej obranyschopnosti ARCHÍV DAVIDA PÚCHOVSKÉHO

správa sociálnych sietí Policajného zboru Slovenskej republiky, to pre niekoho znie ako mechanická práca – ale vy ste na pozícii admina vykonávali niečo ako strategické činnosti proti hybridným hrozbám, je tak? 

David Púchovský: Ja by som vyzdvihol dva hlavné piliere tejto práce. Jedným pilierom bolo budovanie imidžu polície, zvyšovanie dôvery ľudí voči polícii a následné zlepšenie spolupráce s ľuďmi. A keďže sa nám to darilo, tak aj počet sledovateľov narastal a chodilo nám veľké množstvo správ, v ktorých sa neraz nachádzali tipy napríklad na hľadané alebo nezvestné osoby, prípadne na rôznu trestnú činnosť. Tieto tipy sme odstupovali ďalej príslušným zložkám. Druhý pilier našej činnosti bol boj proti hybridným hrozbám, mali sme naň vyhradenú aj osobitnú stránku Hoaxy a podvody – a aj tam sme dostávali tipy od verejnosti. Takéto informácie sme napríklad posielali aj na NAKA, lebo tam mohlo ísť o istý druh extrémizmu, alebo na SIS. Čiže tá práca vôbec nebola len o písaní statusov alebo o točení prezentačných videí, ale zahŕňala až operatívno-spravodajskú činnosť, keďže takýchto informácií sme posúvali ďalej naozaj veľa. Preto poviem, že ľudia, ktorí rozhodujú o osude tejto stránky, nemajú ani potuchy, čo to všetko obnášalo.

koľko takýchto podnetov ste, povedzme, do mesiaca dostali, vyhodnocovali a posúvali ďalej príslušným bezpečnostným zložkám? 

Určite to bolo dvojciferné číslo. Samotných správ prišlo niekedy aj sto denne, ale niektoré sa opakovali – za celý mesiac sme dostali dajme tomu sto správ o tom istom subjekte. Mesačne sme odstupovali iným bezpečnostným zložkám dvojciferný počet správ.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite