Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Giselle Donnelly: Amerika musí viesť a spojenci musia byť spojenci

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

S bezpečnostnou analytičkou Giselle Donnelly z American Enterprise Institute som naposledy hovorila vlani v lete. Odvtedy sa svet posunul – nie povzbudivým smerom. Čo znamená vývoj na Ukrajine, ako sa na stave protiofenzívy podpísal Západ? Je Amerika stále ochotná byť lídrom slobodného sveta?

Giselle Donnelly: Amerika musí viesť a spojenci musia byť spojenci DEMETRIUS FREEMAN/THE WASHINGTON POST/GETTY IMAGES 19. október 2023 Washington, USA: Príhovor prezidenta Spojených štátov Joea Bidena k národu. Zaujal v ňom postoj svojej krajiny ku kríze v Izraeli po teroristických útokoch Hamasu a k vojne na Ukrajine.

je november 2023, vojna na Ukrajine stále trvá, Putin je stále pri moci. Ukrajinská protiofenzíva pokračuje, ale územne až tak nepostupuje, hoci máme aj dobré správy, napríklad dianie pri rieke Dnipro vyzerá opatrne optimistickejšie. Čo si o stave vojny na Ukrajine myslíte vy?

(Vzdych.) Ako človek, ktorý dúfa vo víťazstvo Ukrajiny, v ukrajinskú slobodu a ukrajinskú nezávislosť, v reformy na Ukrajine a v zlepšenie života bežných Ukrajincov, som dosť znepokojená, i keď by sme nemali prehliadnuť napríklad to, ako sa ruská čiernomorská flotila musela stiahnuť z Čierneho mora. To bol skutočne významný vojenský úspech, ktorý sa Ukrajine podarilo dosiahnuť dosť skoro po začiatku ofenzívy, a dnes máme tendenciu naň zabúdať. Čo sa týka toho ostatného, nemôžem si pomôcť, musím myslieť na ten nepríjemný pocit, ktorý sa ma zmocnil už niekedy zjari, keď som sledovala tempo a kvantitu dodávania zbraní od západných spojencov Ukrajine. Navyše, nie všetky zbrane, ktoré sme posielali, boli v top stave. To platilo najmä pre niektoré staršie systémy zo sovietskej éry, ktoré poskytli Ukrajine európski spojenci, ale aj pre nemecké tanky Leopard staršej generácie. Dlho stáli nečinne, neboli ideálne udržiavané a celkovo nezodpovedali moderným bojovým štandardom. 

Ako vojenská historička som sa od začiatku trochu obávala, ako ukrajinská protiofenzíva dopadne, pretože bolo jasné, že Rusi sa opevňujú. Nedalo sa presne určiť, aké množstvo techniky a dobre vycvičených vojakov majú k dispozícii, ale bola som z toho nervózna.

myslíte si, že v súvislosti s protiofenzívou sa malo niečo robiť inak? Mali inak postupovať Ukrajinci? Ich západní spojenci?

Tak to je úplne jasné a vypovedá o tom už jedna veľmi výrečná udalosť. Bolo to pred mesiacom alebo pred šiestimi týždňami, keď dostali Ukrajinci možnosť prvý raz otestovať použitie striel ATCMS. Inak, mali k dispozícii iba štyri rakety, ani nie s najdlhším doletom. A predsa ich použitie malo obrovský efekt. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite