Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Policajný exprezident Štefan Hamran: Vyšetrovatelia sú pripravení bojovať

.štefan Hríb .rozhovory .téma

Štefan Hamran bol z postu policajného prezidenta odvolaný šikanérskym spôsobom. Táto diskusia vznikla už po jeho odchode do civilu. Zdá sa, že orgány, ktoré majú brániť spravodlivosť, budú presadzovať krivdu – ako na to reagovať?

Policajný exprezident Štefan Hamran: Vyšetrovatelia sú pripravení bojovať Boris Németh

akú motiváciu ste mali vstúpiť do toho v čase, keď to vyzeralo zle, po správe tajnej služby a ďalších veciach, ktoré rozbúravali policajný zbor na najvyšších úrovniach? Aká je motivácia človeka ísť do toho s rizikom, že ho to zmetie?

Videl som šancu nastaviť zásadné zmeny v spoločnosti, aby sa mohla rozvíjať aj vďaka profesionálnej práci policajtov, ktorých v zbore nie je málo, len bolo potrebné dať im šancu – tým slušným kariérnym policajtom, nie policajtom, ktorí robili hanbu policajnému zboru a nášmu povolaniu, pretože slúžili oligarchom a politikom. Bolo načase nastaviť to tak, aby policajný zbor slúžil spoluobčanom a obhajoval záujmy nás všetkých. To bola moja motivácia. Išiel som do toho, lebo som vedel, že sú tam takí ľudia a že sú ochotní ísť do toho so mnou.

to už rok vládla vláda, ktorá tvrdila, že je proti korupcii a rozviaže ruky polícii pri vyšetrovaní. Až po roku tej vlády, ktorá mala aj ústavnú väčšinu, vznikol dopyt, že by mal prísť nový policajný prezident, ktorý dá šancu ľuďom, o akých hovoríte. Čo sa robilo za ten rok dovtedy?

To obdobie bolo posunom oproti tomu, čo bolo pred rokom 2020, ale nie takým, aký by som si predstavoval. V systéme totiž zostali toxickí ľudia, ktorí v minulosti konali neospravedlniteľným spôsobom. Po mojom nástupe sa nerobili čistky. No sadol som si s tými ľuďmi a konfrontoval som ich s tým, čo mne ako policajnému prezidentovi prekážalo. Pochopili to, dobrovoľne odišli, každému som doprial ukončiť služobný pomer ku koncu kalendárneho roka, niektorí aj nadsluhovali. Potriasli sme si rukou a každý išiel svojou cestou.

hovoríte, že to boli toxickí ľudia. Ako ich tam vtedy to nové vedenie ministerstva vnútra a polície mohlo nechať?

Razili teóriu, že nebudú vyhadzovať, ako sa to dialo v minulosti, ale že to treba po personálnej stránke stabilizovať. To aj je správne. Ale ak dáte šancu niekomu, kto sa spreneverí svojmu poslaniu, tak sa po čase vráti do starých koľají. Nie je to taký profesionálny policajt, ktorý by mal dostať šancu riadiť konkrétnu organizačnú zložku prezídia alebo krajských riaditeľstiev. Ja a môj predchodca pán Kovařík sme mali odlišný pohľad na to, akí ľudia majú byť vo vedení polície na príslušných stupňoch riadenia a velenia. Napokon, máme aj rozdielnu genézu a profesionálne pozadie. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite