Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Bútora: Sme svedkami poklesu dôvery v demokraciu

.marína Gálisová .rozhovory .rozhovor

Slovami „štátny záujem“ dnes šermuje hocikto. Čo je však pravý záujem našej republiky? Poznáme ho, vieme sa zaň postaviť? Martin Bútora, jeden z aktérov Novembra 89 aj prijatia Slovenska do EÚ a NATO, o tom vie veľa – a nie je pesimista.

Martin Bútora: Sme svedkami poklesu dôvery v demokraciu Boris Németh

rozprávame sa v čase pred voľbami, ktoré vyzerajú byť veľmi významné. Čo môžu predurčiť? 

Veľa. Najmä keby vládne opraty plne držal v rukách Smer za účasti SNS, Republiky a možno ešte ďalšieho partnera – to už nehovoriac o najkatastrofálnejšom vyústení v podobe ústavnej väčšiny takýchto subjektov.

vydali by sme sa v takom prípade smerom k politickému Východu?

Hrozilo by nám viacero nepriaznivých skutočností: Zmena zahraničnopolitického ukotvenia Slovenska. Ohrozenie právneho štátu a demokratickej deľby moci vrátane podkopávania autonómie polície, prokuratúry i súdov. Tlak na nezávislosť kritických médií s použitím právnických i ekonomických pák, snaha o ovládnutie verejnoprávnych médií. A tiež pokusy obmedziť pôsobenie a vplyv mimovládnych organizácií, ktoré sa venujú kontrole moci, korupcii, ľudským právam. Hrozil by odpor voči slobodnej tvorbe pestrofarebnej kultúry, zahltenie verejného priestoru každodennou demagógiou a vládnou propagandou, podpora alternatívnych médií šíriacich dezinformácie a proruské naratívy. Plus prenesenie rétoriky i argumentácie extrémistických sociálnych sietí do oficiálneho politického diskurzu a pokračovanie v polarizácii spoločnosti namiesto spolupráce, využívanie emócií šíriacich strach vrátane obáv z migrantov. Toto všetko by nás naozaj približovalo k autokratickému systému vládnutia, ktorý nazývate politický Východ. Samozrejme, dodávam, že voľby napokon môžu dopadnúť inak – ale vy sa pýtate, ako by to vyzeralo, keby sa naplnil takýto scenár.

keby sa ten scenár naplnil, čo by to znamenalo v zahraničnopolitickom i bezpečnostnom smerovaní Slovenska?

Strana Smer už predstavila svoju koncepciu zahraničnej politiky. Síce tvrdí, že EÚ a NATO predstavujú náš životný priestor, zároveň však hovorí, že v tomto priestore nebude uplatňovať zahraničnú politiku, ale slovenskú zahraničnú politiku. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite