Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Drevenô koliesko

.michal Oláh .boris Németh .reportáže .reportáž

V biblických textoch boli vdovy so sirotami pod zvláštnou ochranou. Z ľútosti voči vdove vykonal Kristus zázrak vzkriesenia mŕtveho syna, za pomoc vdovám sľubuje Biblia odpustenie „mnohých hriechov“. Na Slovensku o pomoci vdovám skoro nepočuť, akoby medzi nami nežili.

Drevenô koliesko Boris Németh Zakladateľka sociálneho podniku Drevenô koliesko Beata Bobulová.

ovdovených ľudí je tu pritom podľa posledného sčítania vyše 383-tisíc. Jednou z mála organizácií, ktorá im pomáha, je sociálny podnik Drevenô koliesko. Ako mnoho iných dobrých sociálnych projektov vznikol z nutnosti. Jeho zakladateľkou je vdova, 47-ročná bývalá marketérka denníka Pravda, dnes sociálna podnikateľka Beata Bobulová z Pezinka.

Ovdovela v Moskve, kde jej partner pracoval najskôr pre Váhostav, potom na vlastnú päsť v stavebníctve. O životného partnera a otca dvoch spoločných detí prišla v roku 2016 po náhlom infarkte. On mal štyridsať, ona tridsaťdeväť. Ich mladší syn Matej nemal ani rok a dcéra Anička sotva dva. Keďže neboli zosobášení, na vdovskú pomoc od štátu nárok nemala. Dostáva iba sirotské.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite