Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Marína Gálisová: Špania Dolina – obec postavená na pote a krvi baníkov

.marína Gálisová .reportáže .názory

Vždy keď príde reč na pekné miesta, myslím na Banskú Štiavnicu, moje večné mesto. Ale viem, že za tie roky, ktoré som duchom, hoci nie telom Štiavničanka, nesie podobný vzťah k Štiavnici veľa iných ľudí.

Marína Gálisová: Špania Dolina – obec postavená na pote a krvi baníkov VILIAMM/GETTY IMAGES Dychberúci výhľad z haldy Maximilián patrí k mnohým lákadlám Španej Doliny.

my smrteľníci sme v pomere k večným mestám zameniteľní, jedinečné sú len ony. A o Štiavnici ste už toho počuli, takže o nej tu písať teraz nejdem. Mám však okrem svojho večného mesta ešte pár večných miestočiek a je dosť veľká šanca, že tam ste dosiaľ neboli.

Špania Dolina je v istom zmysle „malá Štiavnica“. Banská obec, nie mesto. Komunita domcov ovplyvnených nemeckým štýlom ponorená medzi horami. Obec postavená na dopyte po medi, na investíciách ťažiarov, na pote a krvi baníkov, ale aj na viere – o to pevnejšej, o čo bol život neistejší. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite