Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juraj Kušnierik v roku 2011: Kto ochráni Koptov?

.juraj Kušnierik .reportáže .téma

Útoky na koptských kresťanov v Egypte sa opakujú. Náš Juraj Kušnierik o tom písal ešte pred šiestimi rokmi a dokonca navštívil aj Alexandriu, ktorá bola dejiskom aj dnešného útoku.

Juraj Kušnierik v roku 2011: Kto ochráni Koptov? Mohammed Abed/AFP/Profimedia

je asi dvadsať minút po polnoci, v kostole svätých Marka a Petra v alexandrijskej štvrti Sidi Bishr sa práve končia novoročné bohoslužby, veriaci vychádzajú z kostola. Vtom ulicou otrasie silný výbuch. Nasleduje chaos, krik a nárek. Bombový útok zabil najmenej 21 a zranil ďalšiu stovku ľudí.

Arabská televízia Al Jazeera cituje krátko na to svedka, ktorý videl, ako „pred kostolom krátko po polnoci zaparkovala zelená Škodovka, vyskočilo z nej niekoľko mužov a vzápätí došlo k výbuchu“.

Egyptská polícia neskôr nájde dôkazy, na základe ktorých sa ako pravdepodobnejší javí samovražedný útok. Analytici preto začínajú hovoriť o možnom spojení útočníkov s al-Kájdou. „Toto bol profesionálnejší teroristický útok, než akých sme boli v Egypte svedkami v posledných rokoch,“ hovorí pre noviny Al-Masry Al-Youm, expert na militantné islamistické skupiny Amr Al-Shobaki z Centra politických a strategických štúdií Al Ahram.

Mohammed Abed/AFP/Profimedia

egyptskí kresťania

Ak chceme porozumieť tomu, čo sa v Alexandrii pred pár dňami udialo, musíme sa aspoň letmo pozrieť do veľmi dávnej a aj do relatívne čerstvej histórie.

Zo starodávnej histórie treba vedieť, že Pravoslávna koptická cirkev patrí medzi najstaršie kresťanské inštitúcie. Podľa tradície ju v roku 42 po Kristovi založil svätý Marek, autor jedného zo štyroch evanjelií. Malo k tomu dôjsť práve v Alexandrii, ktorá bola v tom čase kozmopolitným centrom vzdelanosti s legendárnou knižnicou a vplyvnou filozofickou školou. Koptickí (čo neznamená nič iné než „egyptskí") kresťania dali svetu minimálne dva veľké dary: teológiu a mníšsku tradíciu.

„Pokojné spolužitie kresťanov a moslimov v Egypte za posledných tridsať rokov narúšala invázia fanatického islamizmu najmä zo Saudskej Arábie,“

Tretím, nie veľmi žiadaným, no egyptskými kresťanmi pokorne prijímaným darom bolo martýrstvo. Koptická cirkev totiž stála od začiatku mimo hlavného, konštantínopolsko-rímskeho prúdu kresťanstva, v roku 451 ju Chalcedónsky koncil označil za heretickú a ako taká bola vystavená tlaku a prenasledovaniu.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite