Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportáž o živote osamelých seniorov v pandémii. Chudoba je zlá, osamelosť horšia

.michal Oláh .boris Németh .reportáže .reportáž

Podľa štatistického úradu takmer 10 percent slovenských dôchodcov čelí chudobe a najohrozenejší sú osamelo žijúci seniori. Analýzy ekonomicko-sociálnych inštitútov INESS a INEKO sú však optimistické – predpokladajú skôr zvyšovanie životnej úrovne dôchodcov. Tých viac ako chudoba trápi neraz čosi úplne iné.

Reportáž o živote osamelých seniorov v pandémii. Chudoba je zlá, osamelosť horšia Boris Németh Eva Polakovičová išla do dôchodku ako pokladníčka v Kauflande. Rada by ďalej pracovala, ale zo zdravotných dôvodov nemôže. Je aktívnou členkou strany OKS a pravidelnou účastníčkou protestov na podporu Bieloruska.

na konci Rače nás pred starým rodinným domom čaká vysoká bielovlasá dáma. Od novembra bola vonku len dvakrát, aj to kvôli lekárom. V rohu obývačky svieti ešte umelý vianočný stromček so striebornými ozdobami. „Bojím sa ho odzdobiť a dať preč. Asi by som ho už nikdy znova neozdobila,“ reaguje 65-ročná dôchodkyňa Eva Polakovičová na náš spýtavý pohľad. Uprostred stola nás čakal čerstvo napečený marhuľovo-škoricový koláč s tonikom a minerálkou.

eva Polakovičová: najhoršie boli Vianoce

V dome žije už štyri roky sama, odkedy jej zomrela mama. Otec odišiel dávno pred ňou a jediný brat sa ukáže len sporadicky. Účtovníčka Eva je slobodná, deti nikdy nemala. Z priemerného slovenského dôchodku vyžije podľa vlastných slov len vtedy, ak ju neprekvapia nečakané výdavky. Zo 450-eurovej penzie minie 80 eur na energie, 50 na cigarety a 90 na telefón, internet a predplatné .týždňa s ďalšími denníkmi. Stačí to?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite