Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ukáže, ako s batoľatom cvičiť, kŕmiť ho či nosiť. Ako si žijú rómske omamy zo Šariša

.michal Oláh .boris Németh .reportáže .reportáž

„Pri prvom kríži zahnite doľava,“ ochotne vysvetľuje do telefónu 28-ročná žena z trojtisícovej rómskej komunity v Chminianskych Jakubovanoch pri Prešove. Je tu najskúsenejšou omamou. Učí mamičky starať sa o dojčatá. Občas sa pridajú aj oteckovia.

Ukáže, ako s batoľatom cvičiť, kŕmiť ho či nosiť. Ako si žijú rómske omamy zo Šariša BORIS NÉMETH Začínajúca omama Erika Horváthová utešuje mamičku s plačúcim bábätkom na lekcii. Omamou je len druhý mesiac.

šarišská dedina Chminianske Jakubovany, osídlená už začiatkom 14. storočia, je dnes známa hlavne veľkou, sociálne a priestorovo vylúčenou rómskou komunitou. Podľa oficiálnych údajov tu žije okolo 1 500 Rómov, neoficiálne čísla hovoria až o troch tisíckach. 

Nerómov žije v dedine do tisíc. „Tečúcu vodu máme iba zo studne. Piť sa dá, keď ju nezakalí dážď. Na záchod chodíme iba na latríny,“ sťažujú sa nám miestni. Okolie drevených chatrčí a ošarpaných murovaných domov dolnej časti osady je zahádzané odpadkami, po ktorých behajú psy.

Chýbajú spevnené chodníky, cesty. Desiatky dospelých žien a mužov posedávajú po zemi, na múroch a doskách, zafúľané deti pobehujú po zablatených cestičkách s vyjazdenými brázdami. „Auto odparkujte radšej tu pri potoku, postrážim vám ho,“ núka sa asi štyridsaťročný muž v žltej reflexnej veste s nápisom „Poriadková služba – Chminianske Jakubovany“.

Niekoľko metrov od parkoviska nám už máva mladá žena v čiernom tričku s nápisom omama. Za obe nohy ju pritom držia dve dlhovlasé hanblivé dcérky. Omamy sú zamestnankyne bratislavského občianskeho združenia Cesta von. Nahrádzajú generáciu rodičov a starých rodičov, postihnutých generačne prenosnou chudobou, ktorá nedokáže radami a praktickou pomocou naučiť potomkov rodičovským zručnostiam. 

„Nedostatočná stimulácia v ranom detstve je prvým krokom v bludnom kruhu chudoby.“

Ich úlohou je zlepšovať rozvoj dieťaťa v ranom veku: jemnú a hrubú motoriku, kognitívne schopnosti, socio-emocionálnu oblasť, jazykové schopnosti a komunikáciu, kreativitu, odolnosť, životosprávu. „Posilňujú tým sebadôveru dieťaťa i rodičov, ich vzájomný vzťah, rešpekt dieťaťa k sebe i k druhým. To všetko zlepšuje pripravenosť dieťaťa na škôlku, respektíve školu,“ vysvetľuje výkonný riaditeľ združenia Pavel Hrica.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite