Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

V rukách dobrovoľníkov. Reportáž z testovacieho centra na bratislavských Kramároch

.michal Oláh .boris Németh .reportáže .koronavírus

Pred infekčným oddelením na Kramároch sme najskôr zbadali hlúčik vojakov a policajtov za veľkým červeným nápisom Covid-19. Kúsok od nich na nás zamávali dve dobrovoľníčky zo združenia Equita. Zaviedli nás do prvého voľne dostupného odberového centra testovania koronavírusu v Bratislave.

V rukách dobrovoľníkov. Reportáž z testovacieho centra na bratislavských Kramároch BORIS NÉMETH 6. apríl 2020 Bratislava: Pred infekčným oddelením nemocnice na Kramároch vzniklo testovacie centrum.

po bezpečnostnej kontrole sme vošli do červenej zóny. Testovacie stredisko je z praktických dôvodov postavené len pár desiatok metrov od infekčného oddelenia Univerzitnej nemocnice na Kramároch. Presklené tabule a hnedé plastové stoličky pre suspektných (potenciálne nakazených) pacientov práve dezinfikovali postavy v bielych skafandroch. Okolo chodili ďalší dobrovoľníci v tmavých plášťoch s respirátormi na tvárach. 

Sporadicky prichádzajúci záujemcovia o testovanie absolvovali najskôr pohovor s dobrovoľníkmi, po ktorom lekár rozhodne o testovaní na koronavírus. Prichádzajú nesmelo, po jednom, pôsobia vystrašene. Prvé odberné miesto testovania ochorenia Covid-19 je ukážkou toho, ako môže občianska spoločnosť podporiť štátnu nemocnicu. Donedávna bolo toto centrum jediné v Bratislavskom kraji. 

v rukách dobrovoľníkov 

Vyľudnenými Kramármi zatiaľ popri nás prešlo niekoľko sanitiek alebo áut zamestnancov nemocnice. Vojaci s policajtmi sa medzitým dali do družného rozhovoru. Bezpečnosť je vraj bezproblémová, „no viac vám povedať nemôžeme, aby sme nemali problémy“ – reagovali stroho na zvedavé otázky. 

V jednej zmene pracuje na odbernom mieste vždy do desať dobrovoľníkov spolu s lekármi z neďalekého infekčného oddelenia. Nateraz sem preradili aj lekárov z neurológie, CT a chirurgie. Všetko organizujú dobrovoľníci. Len medikov z oboch bratislavských lekárskych fakúlt tu cirkuluje do štyridsať. 

Dezinfekcia presklených tabúľ a stoličiek v testovacom stredisku pre pacientov s podozrením.Boris NémethDezinfekcia presklených tabúľ a stoličiek v testovacom stredisku pre pacientov s podozrením.

O profesionálnych zdravotníckych dobrovoľníkov zatiaľ nie je núdza. Na výzvu mimovládok reagovali lekári, študenti medicíny, zdravotné sestry aj lekárničky. Už niekoľko týždňov pracujú bez nároku na odmenu a bez zmluvného vzťahu s kýmkoľvek. Pomáha iba Univerzitná nemocnica akad. Ladislava Dérera na Kramároch. Poskytuje testy, ochranné pomôcky a dezinfekciu. 

Dobrovoľníci denne odovzdajú vyše sedemdesiat odobratých vzoriek. Prečo s tým začali? Chceli byť užitoční. 

Všetko sa začalo myšlienkou zriadiť mobilnú ambulanciu pre ľudí bez domova, potom však prišla do Európy pandémia. Zareagovali okamžite. Spustili výrobu informačných materiálov, zháňali zdroje dezinfekcie, pridali školenia dobrovoľníkov, tvorbu bezpečnostných protokolov a konzultácie epidemiológov. No chceli urobiť ešte viac – stáť v prvej línii. Všetko vzniklo na zelenej lúke len pár mesiacov po vypuknutí pandémie v Číne. 

prečo nezačali skôr 

Neštátne organizácie dlho testovať nemohli, čo prispelo k celkovo nízkemu počtu otestovaných Slovákov. „Sme jediné testovacie pracovisko UNB Kramáre a ten postoj nemocnice nie je taký, ako by sme potrebovali. Veľmi radi sme prijali pozvanie lekárov z infektológie koordinovať odberové miesto. S lekármi máme partnerské vzťahy, len administratíva UNB stále niekde viazne,“ hovorí riaditeľka občianskeho združenia Equita, verejná zdravotníčka Lucia Roussier. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite