Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dosť bolo Fica po štvrtýkrát

.boris Németh .marian Jaslovský .reportáže

Ani psia zima neodradila ľudí, ktorí sa včera večer zúčastnili protestov takmer v 20 mestách a obciach na Slovensku.

Dosť bolo Fica po štvrtýkrát Boris Németh

bolo niekoľko stupňov pod nulou, ale to demonštrujúci nepovažoval za problém. Problém je Fico a jeho banda, ktorá začala v zrýchlenom konaní likvidovať štát. Včerajšie demonštrácie boli najmasívnejšie čo sa týka počtu miest (takmer 20) a aj v účasti. V Bratislave sa na Námestie SNP zmestilo podľa odhadov viac ako 20-tisíc ľudí.

Herečka Kristína Tormová sa moderovania ujala emotívne i burcujúco a bola to po Jánovi Gorduličovi z decembrového tretieho protestu opäť dobrá voľba. Zhromaždenie sa opäť zmestilo do hodiny času a kto počúval kolujúce upozornenia na teplé oblečenie, spodky, teplé ponožky, šály a termosku, neurobil zle. Vzhľadom na počasie nebola hudobná vložka a otázkou zostáva, či je táto tradícia z novembra 89 vôbec potrebná aj v budúcnosti.

Absolútny zásah do čierneho bolo vystúpenie Jarmily Kotekovej, manželky policajta Ladislava Koteka z policajnej inšpekcie, ktorá hovorila za neho a všetkých jeho kolegov, odvolaných v rámci deštrukcie inštitúcií. Boli to jednoduché slová, ale zasahovali, a to sa v podstate týkalo všetkých rečníkov. 

Annamária Janeková je talentovaná herečka a svoju reč predniesla bez afektu, civilne a presne. Oznámila vládnym gaunerom, že mladí nikam neodchádzajú, aj keby sa im to možno páčilo. Chlad na námestí možno trochu ukazoval na hodinky, ale bol to slušný prejav. Annamária zastupovala mladých – a mladí, ktorí sa hlásia k opozičným stranám, boli nastúpení za ňou. 

SaS zastúpil už tradične Branislav Grögling (SaS) a záver patrol Michalovi Šimečkovi (PS), ktorý zdôraznil, že aj napriek veľkej rozdielnosti opozičných strán sa dokázali zjednotiť.

Tlieskame. A aj na námestí sme tlieskali dlho a mnohí si naplno uvedomili zmysel textu slovenskej hymny. A ako som písal aj v predošlom reporte z 3. zhromaždenia, je úplne skvelé, že ožíva aj téma vlastenectva. Slovenské zástavy a symboly štátnosti treba vyšklbnúť z rúk extrémistom.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite