Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

S dodávkou po Albánsku

.boris Németh .reportáže .reportáž

„Čauko, Boris, nemáš chuť ísť na road trip po Albánsku?“ – pýta sa ma Jano. Samozrejme, myslel tým ten ďalší týždeň.

S dodávkou po Albánsku boris németh

pred rokom kúpil starú dodávku, ktorú prerobil na jednoduchý karavan. Zozadu vyhodil sedačky, primontoval konštrukciu na matrace a auto je pripravené na ďaleké cesty. Tejto sa, samozrejme, nedalo odolať.

Jano Viazanička už pár týždňov jazdí po Balkáne, kde fotí svoj projekt Balkánska dovolenka. Ja sa k nemu pripájam v Čiernej Hore, kam som priletel priamo z Bratislavy za hodinu a za celkom prijateľnú cenu. Albánsko, aj keď sa to tak na prvý pohľad nezdá, je dostupné letecky z akéhokoľvek miesta v Európe za cca dve hodiny. 

paranoidný diktátor 

V období studenej vojny (1947 – 1991) Albánsku vládol tvrdou a krvavou rukou Enver Hodža. Diktátor bol známy svojím vlastným štýlom komunizmu, zvaným aj „hodžizmus“, a tento systém sa stal jedným z najizolovanejších režimov na svete. Albánsko podporovalo Sovietsky zväz a Čínu len do roku 1961, keď Hodža odmietol sovietsku intervenciu v Maďarsku a následne v Československu. Krajina bola odvtedy znepriatelená so Západom, so Sovietskym zväzom, Juhosláviou a Čínou, pripravená na útok zo všetkých strán, čo len zdôrazňovala Hodžova paranoja. Za štyridsať rokov vlády postavil diktátor, ktorý zomrel v roku 1985, v tejto chudobnej krajine desiatky tisícov bunkrov a kilometre protiatómových krytov. Celkovo takmer 700-tisíc betónových bunkrov – na jeden pripadali štyria obyvatelia tejto krajiny.

Eco Camping Valona pri lagúne Narte. Bes tu chová kone, aby na nich turisti mohli jazdiť po okolí.boris némethEco Camping Valona pri lagúne Narte. Bes tu chová kone, aby na nich turisti mohli jazdiť po okolí.

Do Albánska vchádzame z Čiernej Hory cez hraničný prechod Bozhaj. Z auta vidíme Skadarské jazero pokryté leknami. Je to najväčšie jazero na Balkáne, jeho rozloha kolíše od 370 do 540 km2, najväčšia sladkovodná rybolovná oblasť a jedna z najväčších vtáčích rezervácií v Európe. 

zákaz stavby diaľnic 

Našou prvou zastávkou je mesto Schröder. Predrali sme sa na trhovisko, kde predávajúci ponúkali na ulici tabak, olivy, sväté obrázky a úhory. Šoférovanie v Albánsku je vo všeobecnosti veľmi chaotické, autá často vchádzajú do protismeru a trúbenie je naozaj zbytočné. V Albánsku je extrémne málo diaľnic a zväčša obchádzajú veľké mestá. Je to pozostatok Hodžovej vlády, ktorý pre svoj strach z invázie sovietskych vojsk zakázal stavať cesty a diaľnice. 

Večerný lov rýb na pláži pri meste Fier.boris némethVečerný lov rýb na pláži pri meste Fier.Navigácia nám pred Tiranou ponúkla alternatívnu kratšiu cestu, aby sme sa vyhli zápche pred mestom. Naša cesta sa tým predĺžila o hodinu, cesty mimo diaľnic sú nespevnené, rozpadnuté a vedú dedinami a osadami, kde turisti zablúdia iba náhodou – tak ako my.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite