Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Festival [fjúžn] pokračuje vo svojich cestách. Ďalšou zastávkou je Banská Štiavnica

.sponzorované .promotion

Nadácia Milana Šimečku pokračuje v podujatiach [fjúžn] cestách a tentokrát vás pozýva do Banskej Štiavnice. Multižánrový program, ktorý pripravila v spolupráci s Art Cafe a OZ Povala, bude prebiehať v dňoch od 30. júna do 2. júla.

Festival [fjúžn] pokračuje vo svojich cestách. Ďalšou zastávkou je Banská Štiavnica

„podujatia [fjúžn] na cestách sú príležitosťou spoznávať ľudí z cudziny žijúcich na Slovensku, ich kultúru, ale aj tvorbu umelcov a umelkýň s koreňmi mimo Bratislavy. Po vydarenom prvom tohtoročnom [fjúžn] na cestách v Trnave vás preto radi privítame aj v Banskej Štiavnici. Počas troch víkendových dní vás čaká výnimočné umenie, jedlo či netradičná prechádzka, ale aj program pre deti a vedomostný kvíz,“ hovorí Veronika Fishbone Vlčková, riaditeľka Nadácie Milana Šimečku.

Migrácia, to nie sú len percentá a počty, sú to aj do hĺbky prežité ľudské osudy. A nielen osudy tých, čo odchádzajú. Slovenská reportérka Magdaléna Rojo sa na túto tému pozerá z druhej strany – z krajín, kde sa problém rodí a cez optiku žien, ktoré zostali. Výsledkom je jej intímna zbierka reportáží s názvom Ženy, ktoré zostali. Tú návštevníkom a návštevníčkam počas banskoštiavnického podujatia predstaví za sprievodu originálnych fotografií z knihy, ktorých autorom je dokumentárny fotograf Noel Rojo, Magdalénin manžel.

Program bude pokračovať koncertom ukrajinskej speváčky Mily Medvedovskej a slovenského klaviristu Daniela Špinera, ktorí opäť zahrajú autorské aranžmány ukrajinských piesní. 

Bude sa aj cestovať - prstom po mape a hlavou v oblakoch, a to prostredníctvom vedomostného kvízu Múdra Štiavnica powered by Ďalej! z dielne Ludwiga Bagina. Stačí prísť s vlastným tímom do Art Cafe. 

Sobota začne Slovným kompótom - kreatívnym, hravým a poetickým workshopom pre malých i veľkých. Bude sa čítať poézia z knihy Dínom dánom od Tomáša Janovica, tvoriť vlastné dadaistické básne a koláže z rôznych výstrižkov. Workshop prebehne v slovenčine a ukrajinčine pod vedením Verony Hajdučíkovej a Ulijany Osipovej.

Nebude chýbať ani obvyklá, no netradičná prechádzka mestom, ktorú tentokrát povedie Anastasya z Charkiva so synom Timurom. Spolu s rodinou žijú v meste štrnásť mesiacov a podelia sa o svoje banskoštiavnické objavy. Prechádzku začnú pri Penzióne Nostalgia na Višňovského ulici a skončia v Cukrkandel Patisserie, kde na účastníkov a účastníčky čaká sladké prekvapenie.

Diskusia Humans of Banská Štiavnica prinesie príbehy o ľuďoch z cudziny, ktorí našli svoj domov na Slovensku. Pozvanie do debaty prijali Zuzana Bargerová (Liga za ľudské práva a Art Cafe), Tereza Galová (Človek v ohrození) a Maryna a Ulja Osipové z Charkiva. Moderuje Verona Hajdučíková.

Sobotný program zavŕši ukrajinská indie-folková kapela Zapaska, ktorá je známa melódiami s výraznými, no zároveň nežnými beatmi. 

V nedeľu vás čaká ešte voňavá káva a raňajky v ukrajinskom štýle. Atmosféru dotvoria umelecké inštalácie Charkivčaniek Maryny a jej dcéry Ulie. Vítané je aj štrikovanie.

„Festival [fjúžn] v Arte hosťujeme už asi siedmykrát, a ako každý rok, veľmi sa tešíme, že ním upriamime pozornosť na tých obyvateľov a obyvateľky nášho mesta, ktorí sa k nám prisťahovali z iných krajín a obohacujú nás o svoje unikátne skúsenosti. Ako napísal v knihe Naša Štiavnica miestny spisovateľ Anton Hykisch, ,v tomto meste je celý svet. Ako všetky stredoslovenské banské mestá, aj Štiavnica bola prakticky až do vojnových čias multikultúrnym mestom.‘ Aj my nesmierne radi objavujeme krásu sveta, ktorý máme doma vďaka podujatiam ako je toto.“ dodáva Zuzana Bargerová z Art Cafe.

čo je [fjúžn]?

Podujatia [fjúžn], ktoré organizuje Nadácia Milana Šimečku už od roku 2006, začali ako Týždeň nových menšín. Ten neskôr premenovali na festival [fjúžn] a postupne sa stal jedinečným a najväčším multižánrovým a multikultúrnym podujatím zameraným na migráciu, cudzincov a cudzinky na Slovensku s celoslovenským, ako i medzinárodným významom. Dnes pod týmto názvom, okrem festivalu, realizujú širokú škálu aktivít ako napríklad oslavy Svetového dňa utečencov či netradičné prehliadky rôznych miest, [fjúžn] walks. Od roku 2019 sú to aj podujatia [fjúžn] na cestách, prostredníctvom ktorých prezentujú život a kultúru ľudí z cudziny v mestách po celom Slovensku. 

Na tohtoročnej mape [fjúžn] na cestách je okrem Trnavy aj Banská Štiavnica (30. júna – 2. júla), Trenčín (11. – 12. augusta) a Nitra (18. – 19. augusta). Zavŕšením programu bude týždňový festival [fjúžn], ktorý sa uskutoční v dňoch 22. – 29. septembra v Bratislave.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite