Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ľudstvo čelí globálnemu kolapsu: Mal koronavírus dopad aj na výrobu áut?

.sponzorované .promotion

Koronavírus sa už dostal takmer do celého sveta. Ekonomika začína kolabovať, ľudia nevychádzajú z bytov a počet nakazených neustále pribúda. Hrozivý scenár zasiahol aj automobilky.

Ľudstvo čelí globálnemu kolapsu: Mal koronavírus dopad aj na výrobu áut?

Automobilový priemysel u nás a v zahraničí

Pandémia COVID-19, u nás známa pod názvom koronavírus, zasiahla väčšinu odvetví. Nevyhol sa tomu ani automobilový priemysel. Medzinárodný autosalón, ktorý sa mal konať v Ženeve, bol zrušený. Nasledovalo zatvorenie európskych výrobcov mnohých známych značiek. Nedávno sa k nim pripojili aj slovenské pobočky vrátane najväčšej výrobnej haly na Slovensku. Okrem nej v Bratislave dočasne zatvorili aj fabriky v Martine a Stupave.

Naša ekonomika závisí od automobilového priemyslu

Automobilky na Slovensku v súčasnosti zamestnávajú viac než 177 tisíc ľudí. Zároveň tvoria polovicu celkového hospodárstva našej krajiny. S ich zatvorením bude slovenská ekonomika na istý čas paralyzovaná. Zamedzí sa tak však ďalšiemu šíreniu vírusu. Z dlhodobého hľadiska sa ekonomika zakaždým vráti do normálu. Obavy väčšiny ľudí sú z tohto pohľadu neopodstatnené. Musíme však počítať s tým, že slovenská ekonomika utrpí veľké straty.

Všetky opatrenia sú na mieste

Zatvorenia automobiliek sa už dlhší čas dožadovali samotní zamestnanci. Ovládol ich strach zo šírenia nákazy v rozľahlých výrobných priestoroch. Stovky pracovníkov neďaleko od seba len zvyšovalo riziko ďalšieho šírenia. Napriek tomu, že zatiaľ žiadnemu zo zamestnancov nebol potvrdený vírus, po rozhodnutí vedenia o dočasnom zavretí prevádzky mnohým odľahlo.

Bezpečnosť a zdravie občanov na prvom mieste

Odhliadnuc od toho, že automobilky prídu o zisky, všetky sa musia podvoliť nariadeniam vlády. SUV autá sa chvíľu nebudú vyrábať v takom počte. Výbornou alternatívou sú skladové a predvádzacie vozidlá, ktoré môžete mať ihneď. Dbajte však pritom na každé nové opatrenie, ktoré nám pomôže zvládnuť túto výnimočnú situáciu.

Niektoré automobilky fungujú naďalej

Niektoré automobilky so sídlom v Trnave, stále vyrábajú v štandardnom režime. Linky produkujú športové sedany i SUV autá. Sprísnili sa však kontroly a pribudlo mnoho bezpečnostných opatrení, ktoré majú pomôcť k zníženiu rizika nakazenia koronavírusom. Častejšie sa dezinfikuje i upratuje. Dokonca aj na miestach, kde sa to v minulosti nerobilo. Pracovníci automobilky sú informovaní o dodržiavaní hygienických pravidiel na dennej báze.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite