Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na Pohode v júli vystúpi Donny Benét, Jana Kirschner exkluzívne s novým albumom a najpočúvanejší český raper REDZED

.sponzorované .promotion

Okrem nich príde aj B-complex s jej najväčšou show, Slovenské národné divadlo a veľa ďalších.

Na Pohode v júli vystúpi Donny Benét, Jana Kirschner exkluzívne s novým albumom a najpočúvanejší český raper REDZED

počas Pohoda dňa_FM festival oznámil nové mená a program, ktorý dopĺňa už teraz skvelý lineup ročníka 2024, ktorého súčasťou sú Queens of the Stone Age, Peggy Gou, Morcheeba, Pendulum, Skepta, James Blake, Black Pumas, Thievery Corporation, Richard Müller alebo Arlo Parks. 

Miláčik návštevníčok a návštevníkov Pohody Donny Benét sa v júli vráti na trenčianske letisko. Tento austrálsky showman, skvelý muzikant a nonšalantný elegán vystúpi so svojou charizmatickou post-disco show. Donny Benét si získa každého hneď od prvej chvíle a je majstrom v miešaní disca, funku a soulu s nákazlivou pozitívnou energiou. 

Jana Kirschner sa tento rok predstaví na Pohode s jej aktuánym albumom Obyčajnosti, s ktorého programom vypredala turné po Slovensku aj Česku. Tento skvelý koncert si budete môcť užiť exkluzívne aj na Pohode. Na jednom pódiu sa stretnú hudobníčky a hudobníci z Británie, Francúzska, Česka a Slovenska, aby ukázali, ako znie neobyčajná a moderná slovenská tvorba. Súčasťou Jankinej kapely sú napríklad aj Mad Mad Mad, ktorí hrávajú s Róisín Murphy. O skvelú produkciu albumu sa postaral Eddie Stevens (Zero 7, Moloko, Róisín Murphy, Sia).

„Pohoda je pre mňa ostrov slobody, je to pre mňa rodina, ktorá mi rozumie, a ktorá ma vždy víta s otvorenou náručou. Práve preto sme sa rozhodli, že Obyčajnosti predstavíme v tejto absolútne unikátnej zostave ešte raz v Trenčíne aj tým, ktorí ich nemali šancu vidieť,“ dodáva ku koncertu na Pohode Janka Kirschner.

Český spevák a producent REDZED prinesie na Pohodu tvrdý rap miešaný s metalom. Na konte má diamantovú dosku a na Spotify patrí s takmer 1,5 miliónmi poslucháčov za mesiac k najpočúvanejším českým hudobníkom. Spieva po anglicky, takže jeho hudbu si obľúbili aj v zahraničí. Za zmienku stojí aj to, že celú produkciu si robí sám. Jeho koncerty sú legendárne, plné surovosti, autentickosti, sú intenzívne a nabité enrgiou.

Kráľovná slovenského dnb B-complex predstaví na Pohode najväčšiu show, akú dosiaľ pripravila. O vizuálny zážitok sa postarajú fantastické a talentované showgirls, hudobne nadviaže na spolupráce, remixy a vlastné klasiky, spolu s hosťami zo slovenského hudobného olympu. Juraj Benetin naživo odspieva B-complexkinu verziu skladby Za Sklom, a pri Werichovych lekciách pre budúcnosť Matia nadviaže na spoluprácu s Parou. Okrem klasík však predstaví aj najnovšie skladby, ktoré naživo odspieva anglická raketa Rhi Evans alias Reebz a na mikrofóne celý kabaret zastreší legenda MC Fava. 

Slovenské národné divadlo na Pohodu príde s predstavením Budete mať luft!, ktoré dokumentuje tragické udalosti v obci Pobedim v roku 1928. Ide o umeleckú reflexia tragédie, o ktorej sa aj po necelých sto rokov mlčí. Tragédie spôsobenej predsudkami, ktoré sú dodnes živé. V Inscenácii účinkujú Richard Stanke, Barbora Andrešičová, Monika Hilmerová, Peter Ondrejička.

V rámci divadelného a performatívneho programu uvidia návštevníčky a návštevníci aj Silné Reči, Divadlo Štúdio tanca, Divadlo Stoka, Evu Šuškovú a Petra Mazalána, Ceren Oran & Moving Borders, Tanečno, Kiki House of Velvet a Adama Draguna. Samozrejme nebude chýbať ani detský divadelný program, ktorý organizátori zverejnia o pár týždňov.

„Teší ma, že práve vo verejnoprávnom Rádiu_FM oznamujeme exkluzívne mená na Pohodu – tentoraz od Slovenského národného divadla po austrálskeho showmana Donnyho Benéta. Podobne ako v tomto slobodnom rádiu sa aj na Pohode stretáva celý svet v oslave rôznosti, tolerancie a ľudskej tvorivosti. Vážime si dlhoročnú spoluprácu s RTVS, zvlášť s Rádiom FM, ktoré má nezastupiteľnú úlohu v podpore slovenskej hudobnej scény,“ dodáva šéf Pohody Michal Kaščák.

Počas Pohoda dňa_FM bola v Rádiu_FM oznámená aj víťazka tohtoročného Pohoda Visual Art Contestu, ktorou sa stala Diana Paulová s jej site-specific objektom. Tento víťazný návrh bude súčasťou Visual stage, na ktorom sa na festivale prezentuje súčasné umenie.

„Dielo pracuje s predmetom stanového kolíku, ktorý autorka zväčšuje do monumentálneho rozmeru. Motív kolíka je vtipnou, ale zároveň až dojemnou poctou zdanlivo nepodstatnému objektu, bez ktorého by festival nemohol fungovať. Je to univerzálny objekt, ktorý síce stojí pár centov, ale pri stavbe dočasného domova je neoceniteľný, sám o sebe je putovný, ľudia si kolíky požičiavajú a vzniká špeciálny level solidarity a spolunažívania v dočasnom festivalovom domove. Odkaz na tému domova, nomádizmu, dočasného útočiska a vybratého miesta na život je v diele veľmi silný a relevantný - a to v aktuálnom spoločenskom kontexte migrácie, ale aj našom povolebnom diskurze, kam sa pohnúť, či ísť alebo zostať - a kde zapustiť kotvu, aj keď len dočasnú. Dielo od Diany Paulovej je vynikajúcou reakciou na naše aktuálne prežívanie a zároveň svojou site a context-specific povahou má potenciál stať sa monumentom festivalu Pohoda,“ dodáva k dielu Artistic Directorka EHMK Trenčín 2026 a porotkyňa Visual Art Contestu Lenka Kuricová.

Organizátori zároveň oznámili, že všetkých umelcov a umelkyne, ktorí vystupovali na Pohoda dni_FM, budú môcť vidieť aj na Pohode v júli. Hudobný program festivalu sa teda rozrástol o Vojtika, ktorý je aktuálny držiteľ Radio_Head Awards za debut roka, o kultovú bratislavskú kapelu Pigúra, ktorá sa vráti na pódiá po dlhej dobe a o nádejné speváčky Eriku Rein a Tamaru Kramar.

Organizátori budú vo zverejňovaní nielen hudobného programu pokračovať aj v najbližších dňoch. Už teraz to však vyzerá na mimoriadne silný ročník, ktorý odštartuje o 65 dní na letisku v Trenčíne.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite