Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

RTVS odmieta obviňovanie zo šírenia fašistickej ideológie v Sobotných dialógoch

.tasr .slovensko

Predseda rady Igor Gallo si myslí, že vášne vyvolala aj „nešťastná dramaturgia“ augustových diskusných relácií RTVS.

RTVS odmieta obviňovanie zo šírenia fašistickej ideológie v Sobotných dialógoch SITA/Branislav Bibel Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj

vo vysielaní ostatnej diskusnej relácie Sobotné dialógy (19. 8.) neprišlo k šíreniu fašistickej či komunistickej ideológie, obviňovať RTVS z ich propagácie je neopodstatnené. Na štvrtkovom rokovaní Rady RTVS, ktorá sa zaoberala spravodajstvom verejnoprávneho média, to uviedla riaditeľka sekcie spravodajstva a publicistiky Anna Sámelová.  Predseda rady Igor Gallo si myslí, že vášne vyvolala aj „nešťastná dramaturgia“ augustových diskusných relácií RTVS.

Manažment túto dramaturgiu obhajoval tým, že chcel charakter prázdninových diskusií odlíšiť od relácií v priebehu roka. Je presvedčený o tom, že diskusie tohto typu nemusia prinášať len konfrontáciu ideovo odlišných politických strán, ale aj porovnanie názorov strán, ktoré sú si blízke programom. „Nepovažujem to za chybu,“ zdôraznil generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Šéfka spravodajstva doplnila, že verejnoprávny vysielateľ má povinnosť vytvoriť priestor aj pre menšinový názor spoločnosti. V súvislosti s mediálne pertraktovanou rozhlasovou debatou, v ktorej sa stretli zástupcovia strán Republika a ĽSNS, upozornila na to, že RTVS nemôže dlhodobo ignorovať politické subjekty, ktoré„ majú svojich reprezentantov v slovenskom i Európskom parlamente a ich idey a názory sú dlhodobo prítomné v SR. “Upozornila tiež na to, že činnosť strán nebola zakázaná súdom. „Vo vysielaní však neprišlo k šíreniu ani jednej myšlienky fašistickej či komunistickej ideológie,“ zdôraznila Sámelová a odmietla obvinenia z propagácie fašizmu. Dodala, že diskusia sa mala pôvodne odvíjať od témy národných hodnôt, tento zámer však nabúralo odmietnutie zástupcu SNS zúčastniť sa na diskusii.

Šéf orgánu dohľadu RTVS súhlasí s argumentáciou o napĺňaní zákonných povinností a rešpektovaní menšinového názoru. Gallo je však presvedčený o tom, že dramaturgia augustových relácií, postavená na ideovo blízkych stranách, sa nevydarila. „Tie vášne, ktoré vznikli v sobotu, vyvolal aj takýto dramaturgický plán,“ upozornil. Myslí si, že „pasca“ zvolenej dramaturgie sa prejavila i pri nedeľňajšej (20. 8.) televíznej diskusii O 5 minút 12 so zástupcami strán Smer-SD a Hlas-SD, ktorá bola výrazne poznačená slovnými konfrontáciami medzi hosťami a moderátorom. 

Machaj rešpektuje fakt, že Gallo, resp. Rada RTVS môže mať iný názor ako manažment. Uistil, že dramaturgiu i samotné vysielanie letných politických diskusií bude s autormi bilancovať v dôkladnej analýze.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite