Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

K účasti dvoch príslušníkov krajnej pravice vo verejnoprávnom médiu

.martin Korčok .slovensko

V diskusii dala RTVS priestor dvom predstaviteľom krajnej pravice.

K účasti dvoch príslušníkov krajnej pravice vo verejnoprávnom médiu Michal Karako

pani moderátorka Marta Jančkárová sa vo svojom statuse na FB odvolala na zákonnú povinnosť: „Sobotné dialógy vzbudili viac emócií, ako racionálnych úvah (...). Rozhorčenie z toho, prečo si rozhlas plní zákonnú povinnosť a dáva priestor subjektu, ktorý si občania zvolili do parlamentu, treba presmerovať tam, kde rozhodli o jeho práve kandidovať.“

Zákonná povinnosť však neukladá verejnoprávnemu médiu, v akom zložení má pozývať predstaviteľov jednotlivých politických strán. Tento formát si určili samotní predstavitelia televízie. Dokonca sa ho odmietol zúčastniť aj pán Andrej Danko predseda strany SNS.

V demokratickej spoločnosti môžeme mať na vec rôzne názory a viaceré z nich môžu v sebe obnášať správne, alebo časť správneho vysvetlenia.

Rozumiem, že včerajšie konanie verejnoprávneho média rozdúchalo vášne v kruhu preživších holokaust. Dokonca si nepamätám, kedy sa ich naposledy toľko zaktivizovalo na protest.

V diskusii totiž dali priestor dvom predstaviteľom krajnej pravice, ktorí neskrývajú sympatie k vojnovému slovenskému štátu a jeho prezidentovi, zločincovi Jozefovi Tisovi. K tomu režimu, ktorý sa spolupodieľal na takzvanom riešení židovskej otázky, t.j. vyvražďovaní Židov. Preživší holokaust, ktorí prišli protestom vyjadriť svoj názor mali byť v rámci tejto ideológie tiež zavraždení, tak ako mnohí ich rodinní príslušníci.

Oni právom cítia rozhorčenie a povinnosť informovať svet o svojom rozhorčení. Pretože, ak sa raz dostane k moci krajná pravica, možno aj pomocou legálne, ale nešťastne zvoleného formátu diskusií vo verejnoprávnom priestore, už bude neskoro. Oni si už prispôsobia zákony tak, aby umlčali aj tých ľudí, ktorí im teraz dávajú priestor. Potom si všetci spomenú na vážnosť protestov preživších holokaust.

Autor je vedúci SNM-MŽK-Múzeum holokaustu v Seredi.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite