Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hnutie Republika sa má lekárovi Sabakovi ospravedlniť a zaplatiť mu 15 000 eur

.tasr .slovensko

Hnutie sa musí trikrát po sebe s odstupom troch týždňov verejne ospravedlniť a nesmie ďalších 48 hodín zverejniť žiadny iný príspevok.

Hnutie Republika sa má lekárovi Sabakovi ospravedlniť a zaplatiť mu 15 000 eur SITA/Alexandra Čunderlíková

za statusy na sociálnych sieťach musí hnutie Republika zaplatiť lekárovi Petrovi Sabakovi sumu 15 000 eur. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné, strany sporu sa môžu odvolať na Krajský súd v Nitre.

Ako sa konštatuje v rozhodnutí Okresného súdu v Nitre, hnutie Republika je povinné uverejniť ospravedlnenie na svojom profile na sociálnej sieti. Súd konštatoval, že statusy zverejnené na profile Republiky obsahovali nepravdivé a hanlivé tvrdenia o Sabakovi, „najmä o tom, že dostal finančnú odmenu, za schvaľovanie nezmyselných covid opatrení, že je zbabelec, pachtivec po peniazoch, ktorý uprednostňuje biznis pred pacientmi, covidový prorok“, čo podľa súdu vážnym spôsobom zasiahlo do práva na ochranu osobnosti lekára.

Hnutie Republika avizuje, že sa voči rozhodnutiu súdu odvolá. „Po doručení rozsudku zákonnou cestou si hnutie Republika tento rozsudok naštuduje a podá odvolanie, pretože súd sa odchýlil od existujúcej judikatúry o zodpovednosti politickej strany,“ uviedli z hnutia.

Predseda Republiky Milan Uhrík označil žalobu zo strany Sabaku za politicky motivovanú. „Čo iné je tento proces, ak nie snahou finančne zruinovať silné opozičné hnutie v čase vrcholiacej predvolebnej kampane?“ skonštatoval. Skritizoval zároveň stav právneho štátu na Slovensku.

Sabaka sa súdil s Milanom Uhríkom a jeho hnutím za nenávistné statusy, ktoré mali on a sympatizanti hnutia zverejňovať na sociálnych sieťach. Kampaň vyústila až do protestu pred Sabakovým domom. Lekár podal na predstaviteľov Republiky viacero žalôb. Súdili sa aj s Milanom Mazurekom, od ktorého žiadal ospravedlnenie a zaplatenie odškodného vo výške 20 000 eur. Prvostupňový súd v Kežmarku dal lekárovi za pravdu, Krajský súd v Prešove však verdikt nepotvrdil a obe strany sa odvolali.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite