Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hamran odmieta manipuláciu prípadu Ezechiel, stíhanie vníma ako odôvodnené

.tasr .slovensko

Vyzval politikov, aby nezaťahovali Policajný zbor do predvolebnej kampane.

Hamran odmieta manipuláciu prípadu Ezechiel, stíhanie vníma ako odôvodnené SITA/Jana Birošová

policajný prezident Štefan Hamran odmieta vyjadrenia niektorých politikov o možnej manipulácii kauzy Ezechiel 7, ktorá sa týka aj bývalého šéfa polície Tibora G. a Romana S. Zdôraznil, že trestné stíhanie oboch je aj podľa súdu dôvodné a prípad sa bude ďalej vyšetrovať. Na pondelkovej tlačovej konferencii vyzval politikov, aby nezaťahovali Policajný zbor do predvolebnej kampane.

Hamran označil za absurdné tvrdenia politikov, že by políciu ovplyvňoval americký miliardár cez prezidentku Zuzanu Čaputovú a premiéra Ľudovíta Ódora. Apeloval na nich, aby políciu nezaťahovali do kampane. Pripomenul, že aj obvinení môžu predkladať dôkazy vo svoj prospech a vyšetrovatelia ich musia zadokumentovať. Skonštatoval, že 12 rokov sa budoval systém "našich ľudí" a niektorí preto teraz predpokladajú, že sa z vysokých štátnych pozícií ovplyvňujú vyšetrovania.

Šéf polície priblížil, že v prípade je ako dôkaz zadokumentovaná aj nahrávka, na ktorej Roman S. hovorí o snahe manipulovať svedka. Vyplývať z nej má, že svedkovi mali ponúknuť dve možnosti, a to spoluprácu a peniaze, alebo jeho diskreditáciu. V nahrávke sa majú spomínať viaceré osoby. 

Dôkaz, že sa v kauze nemanipulujú orgány činné v trestnom konaní, vidí Hamran aj v tom, ako následne rozhodujú ďalšie orgány a súdy. Aj Špecializovaný trestný súd v tomto prípade podľa slov Hamrana konštatoval opodstatnenie trestného stíhania.

„Polícia má dnes ruky rozviazané,“ vyhlásil Hamran s tým, že presvedčené sú o tom aj ostatné orgány činné v trestnom konaní a poukázal na rozhodnutia viacerých súdov. V tejto súvislosti pripomenul štandardné postupy v zmysle zákonov a zdôraznil, že sa ich držal aj vyšetrovateľ v kauze Ezechiel.

Polícia v piatok (11. 8.) zadržala a obvinila exprezidenta Policajného zboru Tibora G. a Romana S. pre podozrenia z korupcie. Obidvaja budú stíhaní na slobode. Obvinený je aj nitriansky podnikateľ Norbert B.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite