Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

ŠOP chce meniť internú smernicu, podľa ktorej postupuje pri eliminácii medveďov

.tasr .slovensko

Proces by sa mal zefektívniť a zrýchliť.

ŠOP chce meniť internú smernicu, podľa ktorej postupuje pri eliminácii medveďov freepik.com

štátna ochrana prírody (ŠOP) SR pripravuje zmenu internej smernice, podľa ktorej postupuje pri identifikácii a eliminácii problémových medveďov. Proces plánuje zefektívniť a zrýchliť. Pre TASR to uviedol generálny riaditeľ ŠOP SR Dušan Karaska.

„Snažíme sa minimalizovať obdobie sondovania, identifikácie a preukázanie nepolepšiteľnosti medveďa. V týchto dňoch sa pripravuje nová smernica, ktorá by bola dokonalejšia,“ uviedol Karaska s tým, že na zmenách pracujú členovia Zásahového tímu pre medveďa hnedého ŠOP SR.

Pri riešení problémových medveďov postupujú ochranári od apríla podľa internej smernice, ktorú vypracovali ochranári a pracovníci zásahového tímu. Cieľom postupu je dostatočne preukázať, že problémový jedinec je nepolepšiteľný a je tak potrebné ho eliminovať. „Medveď je chránený živočích a pri eliminácii jedincov musí byť preukázateľné, že sa eliminuje problémový jedinec,“ skonštatoval Karaska.

Proces pri riešení problémových medveďov spočíva v identifikácii jedinca a jeho správania. Podľa smernice zásahový tím problémového jedinca najskôr opakovane plaší rôznymi metódami, a to napríklad gumovými projektilmi či zvukovými a svetelnými efektmi. Ak sa preukáže, že problémový medveď nie je polepšiteľný, komisia pod vedením generálneho riaditeľa ŠOP SR rozhodne o jeho eliminácii. Cieľom zmeny smernice je podľa Karasku na základe doterajších skúseností zefektívniť identifikáciu problémových medveďov a zrýchliť tak aj proces rozhodovania o ich prípadnej eliminácii.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite