Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Takú legologiku ešte nevymysleli

.dáta bez pátosu .slovensko

Slovensko v 1. štvrťroku – nie, rok 2023 dobre nezačal. Veľmi by sme si želali iné (vyššie) dáta a s opačným znamienkom, ale odchádzajúcej vláde Eurostat nastavil zrkadlo a vidno nepekný obraz.

Dáta bez pátosu: Takú legologiku ešte nevymysleli

po výnimočne dobrom strede roka 2022 (2. a 3. štvrťrok) narástol v 1. Q 2023 Slovensku DLH voči HDP.

Prvé 3 mesiace roka síce rástol HDP (menovateľ) o drobné desatinky percenta, ale bol to aj v porovnaní s inými krajinami EÚ veľmi slabý výsledok.

Pri deficitnom hospodárení verejnej správy (rast čistého dlhu) si Slovensko opätovne a silne požičiavalo a vydávalo dlhopisy: tým pádom rástol hrubý dlh (čitateľ).

Pomer dlhu k HDP narástol. Odchádzajúca vláda (intenzívne hlavne perom bývalého štátneho tajomníka Marcela Klimeka) tvrdí, že verejné financie po nich zostali v dobrom a v zlepšenom stave. 

  • Tak 4. štvrťrok 2022, ako aj 1. štvrťrok 2023 ale ukazujú zhoršujúce sa trendy, vysoké a rastúce deficity verejnej správy a zlepšenie stavu by bolo pri opačnom znamienku zmeny dlhu k HDP. Pokles by bol fajn. Ale Slovensko zaznamenalo rast dlhu, a tým sa aj bývalá vláda s ministerstvom financií lúčila.
  • Veľmi zle vyzerá aj parameter, ktorý by mohol naznačovať obrat v budúcnosti: zamestnanosť. Bohužiaľ, v 1. štvrťroku 2023 klesla, a to neveští nič dobré pre vývoj HDP, odvodov a ekonomiku všeobecne. 

U nás utešene rastie počet štátnych zamestnancov. A na dôvažok práve týmto zamestnancom rastie mzda ďaleko vyšším tempom ako iným zamestnancom v súkromnom sektore. A od 1. 9. PLUS 10 % paušálne.

Viac jóboviek sem už dávať nejdeme. Možno stojí za zmienku rast hrubého dlhu o takmer 3 miliardy € v ďalšom – 2. – štvrťroku. To je ale aj dobrá správa: krajina je pred jesennými voľbami zásobená hotovosťou.

Bolo to s nákladom (výnos do splatnosti) takmer 4 %, ale pojmu „úrok“ na Slovensku nerozumie polovica obyvateľstva, a tak je to (pre väčšinu voličov) irelevantná infirmácia.

Marcelovi Klimekovi odkazujeme, že by sa mohol pozrieť a vysvetliť viac ako 23 % medziročný rast bežných výdavkov v štátnom rozpočte za 7 mesiacov. Je jasné, že nová vláda s ich rastom má „máločo“, lebo je to dedičstvo starej vlády a aj výkonov parlamentu za starej vlády. Šupy-bomby z ich nápadov z konca parlamentovania prídu až teraz v druhej polovici roka 2023 s dopadom na 2024/25/26.

Je potrebné povedať, že výčitku EÚ k rozpočtu 2023:

  • menej míňajte 

a odporúčanie k EÚ k rozpočtu:

  • lepšie vyberajte súčasné dane (máte veľa únikov)

nebrali ani matovičovci, ani hegerovci a ani klimekovci vážne, atómovkovali a „prasiatko rozbili“.

Krajinu treba pripraviť na razantné zníženie výdavkov a znižovať ich treba začať včera.

Rozprávať o lego kockách a že budúca vláda si bude môcť vyberať a vybrať z alternatív riešení je krivé a neúprimné. 

Viete niekto o úspešnej konsolidácii verejných financií v čase vysokej inflácie? Viete o takej krajine s pevným kurzom meny (naše €)? Lebo my nie.

Takú legokocku ešte nevymysleli.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite