Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko by už o rok mohlo mať ďalší jadrový blok

.sita .slovensko

Dostavba Mochoviec je takmer hotová.

Slovensko by už o rok mohlo mať ďalší jadrový blok Unsplash

slovensko by už zhruba o rok mohlo začať spúšťať do prevádzky ďalší jadrový blok. Ako uviedla pre agentúru SITA riaditeľka kancelárie Úradu jadrového dozoru SR Miriam Vachová, štvrtý blok Atómovej elektrárne Mochovce by mohli Slovenské elektrárne podľa aktuálneho stavu dostavby spúšťať v druhom kvartáli budúceho roka. Štvrtý mochovský blok sa už podľa ÚJD v súčasnosti pripravuje na prvú integrálnu studenú hydroskúšku. Dostavba štvrtého jadrového bloku v Mochovciach je aktuálne hotová na zhruba 93 %.

„Na základe informácií o pripravenosti bloku, ktoré vyplývajú z realizácie dozorných činností úradu, je najskorší možný termín pre zahájenie studenej hydroskúšky na štvrtom bloku aktuálne odhadovaný na druhý kvartál 2024. Môžeme len povedať, že povolíme spúšťanie štvrtého bloku až vtedy, keď bude funkčnými skúškami preukázané, že všetky potrebné zariadenia a systémy sú bezpečné a pripravené plniť projektom definované funkcie,“ uviedla Vachová.

Slovenské elektrárne si naplánovali uvedenie štvrtého jadrového bloku do prevádzky o dva roky po spustení tretieho mochovského bloku. „Je potrebné ukončiť montáž všetkých technologických celkov a stavebných objektov. Po tejto fáze bude potrebné všetky systémy otestovať, potvrdiť ich pripravenosť na spúšťanie,“ povedala pre SITA hovorkyňa Slovenských elektrární Oľga Baková.

Na štvrtom bloku podľa Bakovej aktuálne finišujú skúšky na systéme elektronickej požiarnej signalizácie a vzduchotechnických systémoch konvenčnej a nukleárnej časti. Prebiehajú skúšky na rozvodni 400 kV a havarijných dieselgenerátorov, stabilných hasiacich zariadeniach, blokových transformátoroch. „Prebiehajú preplachy potrubí na konvenčnej časti a súčasne finišujú prípravy na prebratie systémov strojovne do funkčných skúšok. Blok pripravujeme na prvú integrálnu studenú hydroskúšku,“ konštatovala Baková.

Úrad jadrového dozoru má celý proces dostavby na štvrtom mochovskom bloku pod kontrolou. Sleduje priebeh montážnych prác a kontroluje akým spôsobom sa plnia a dokladujú úradom schválené požiadavky na kvalitu zariadení a systémov dôležitých z pohľadu jadrovej bezpečnosti. „Overujeme akým spôsobom a s akým výsledkom sú vykonávané neaktívne funkčné testy,“ dodala Vachová.

Na štvrtom bloku Atómovej elektrárne Mochovce je ešte potrebné ukončiť montáž všetkých technologických celkov a stavebných objektov. Následne funkčne odskúšať všetky systémy a neaktívnymi integrálnymi testami potvrdiť pripravenosť reaktorového bloku na zavezenie jadrového paliva. „Až potom sa môže začať aktívne spúšťanie, na ktoré potrebujú mať Slovenské elektrárne právoplatné povolenie, ktoré po preverení pripravenosti zariadenia na uvádzanie do prevádzky vydáva ÚJD SR,“ uzavrela Vachová.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite