Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najvyšší správny súd za dva roky svojej existencie rozhodol 3 500 vecí

.sita .slovensko

Činnosť novej inštitúcie pomaly naberá plný rozsah.

Najvyšší správny súd za dva roky svojej existencie rozhodol 3 500 vecí SITA/Diana Černáková

najvyšší správny súd SR za dva roky svojej existencie rozhodol 3 500 vecí v kasačnej, disciplinárnej aj volebnej agende. Na dnešnom brífingu to povedal predseda súdu Pavol Naď.

„Naše tri disciplinárne senáty zvládli všetky veci, ktoré sme prevzali zo Súdnej rady SR," uviedol Naď s tým že zámer dostať disciplinárne konania na kvalitatívne vyššiu úroveň sa podľa neho podaril. Pokiaľ ide o kasačnú agendu, podľa Naďa v nej ostalo nevybavených len 6,25 percenta vecí z celkového počtu 1932 vecí, ktoré správny súd prevzal z Najvyššieho súdu SR.

Pokiaľ ide o volebnú agendu, súd podľa svojho predsedu na prelome rokov 2022 a 2023 rozhodol 107 vecí v zákonom stanovenej 90-dňovej lehote. „Toto je prvý krát, keď v rámci SR súdna kontrola volebnej agendy prebehla v zákonom stanovenej lehote a v kvalite, o ktorej sa môžeme domnievať, že je naozaj ústavnoprávne obhájiteľná," skonštatoval Naď s tým, že žiadne z rozhodnutí NSS SR v tejto oblasti nebolo spochybnené Ústavným súdom SR.

Predseda NSS SR takisto pripomenul, že od júna spustili svoju činnosť správne súdy v Bratislava, Košiciach a Banskej Bystrici. „NSS SR tvorí pre tieto súdy istý bezpečný prístav, pokiaľ ide o metodickú a organizačnú pomoc," uviedol Naď.

Súd momentálne podľa svojho predsedu disponuje 25 sudcami, pričom na jeseň sa má uskutočniť ďalšie výberové konanie na obsadenie pozícii troch sudcov. „Budeme veľmi dbať na kvalitu v rámci výberových konaní a verím, že sa nám to podarí," dodal Naď.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite