Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko chce rozvíjať obchod s Latinskou Amerikou

.tasr .slovensko

Pre Slovensko sú z krajín tohto regiónu zaujímavé tie väčšie trhy, ktoré dovážajú autá vyrobené automobilkami zo Slovenska.

Slovensko chce rozvíjať obchod s Latinskou Amerikou SITA/Diana Černáková

slovensko víta všetky tri veľké témy, ktoré sa budú v pondelok a utorok riešiť počas summitu Európskej únie a Spoločenstva štátov Latinskej Ameriky a Karibiku (CELAC) v Bruseli. Uviedol to predseda vlády SR Ľudovít Ódor po príchode na summit, informuje bruselský spravodajca TASR.

Premiér pripomenul, že Slovensko pozná juhoamerické a karibské krajiny skôr ako dovolenkové destinácie, ale pre krajiny EÚ je dôležité a želateľné udržiavať s týmto regiónom aj ekonomické a obchodné vzťahy.

Spresnil, že rokovania lídrov sa zamerajú na zelenú tranzíciu, lebo nestačí, že iba EÚ sa správa ekologicky zodpovedne, rovnaký postoj musia mať aj iné časti sveta. „V prípade týchto krajín nejde len o emisie CO2, ale tam sa nachádzajú pralesy, pľúca Zeme, “vysvetlil dôvody, prečo je potrebné s týmito krajinami komunikovať. Druhou veľkou témou na summite je podľa neho geopolitická situácia a ruská vojna na Ukrajine, pričom snahy oboch regiónov sú zamerané na dosiahnutie mieru. 

„Je dôležité, aby čoraz viac krajín, aj na pôde OSN, postupovalo spoločne s cieľom potrestania agresora a v prospech mierového vyriešenie situácie, “skonštatoval. Za kľúčové Ódor považuje ekonomické vzťahy EÚ a krajín CELAC. Slovensko v týchto krajinách eviduje okolo 30.000 svojich krajanov a má rozbehnuté aj projekty týkajúce sa zelených investícií a inovácií v oblasti softvéru.  

„Vo všeobecnosti platí, že niektoré kľúčové suroviny a materiály sa nachádzajú v Latinskej Amerike a ak chceme diverzifikovať závislosť od Ruska, musíme sa rozprávať s týmito  krajinami a ponúkať im obojstranne prospešné riešenia,“ opísal situáciu.

Dodal, že pre Slovensko sú z krajín tohto regiónu zaujímavé tie väčšie trhy, ktoré dovážajú autá vyrobené automobilkami zo Slovenska. Z hľadiska softvéru a inovatívnych riešení ide najmä o aktivity v Argentíne, ale Slováci chcú aj naďalej udržiavať dobré kontakty taktiež s krajinami ako Kostarika, Uruguaj alebo Čile.

Na otázku TASR, či tesne pred summitom nenastal posun ohľadom veľkej obchodnej dohody s krajinami MERCOSUR (Brazília, Argentína, Uruguaj a Paraguaj), Ódor priznal, že je to stále otvorená otázka a bude závisieť od rokovaní, či sa dohodu podarí dosiahnuť. 

„Pre Slovensko ako malú krajinu je obchod veľmi dôležitý, aj vzhľadom na to, že sme exportne orientovaná krajina. Ale v tejto chvíli neviem odpovedať, či sa na summite podarí zaistiť pokrok,“ uviedol premiér s odkazom na dohodu o voľnom obchode medzi týmito blokmi. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite