Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: O voľbách a prepadnutých hlasoch

.dáta bez pátosu .slovensko

V minulých voľbách (a spravidla vždy tak) sa nikto z prieskumov s preferenciami pod 5 % nedostal do parlamentu. Práve naopak: niektorí z prieskumov s preferenciami nad 5 % – 7 % sa do parlamentu nedostali.

Dáta bez pátosu: O voľbách a prepadnutých hlasoch

voľby sú slobodné a tajné, a prieskumy len prieskumami. Nižšie sú výsledky volebného modelu. Menami uvádzame strany minimálne okolo 5 % v posledných pár prieskumoch, naša animácia tu: https://public.flourish.studio/visualisation/14196...

Ale ak by ste mali po voľbách plakať, že to nevyšlo, že zas bude zle a „keby ste to vedeli, že váš hlas prepadne“, tak by ste volili inak, máme radu proti prepadnutiu hlasov:

Namiesto pár percentnej strany: 1 %, 2 %, okolo 3 %, ktorá je vašou prirodzenou voľbou, dajte hlas podobnej strane v okolí 5 %. Čo sa veľmi pravdepodobne stane:

  • pomôžete strane, ktorá je tesne pri bráne parlamentu, prekročiť hranicu vstupu do neho,
  • váš hlas neprepadne a okolo 5 % je dosť strán a je z čoho vyberať, spektrum je široké,
  • strana, ktorá sa do parlamentu nakoniec dostane, si namiesto toho, aby si jej prepadnuté hlasy a „takmer“ získané mandáty 7 – 8 poslancov delili ostatné strany, bude deliť prepadnuté aj hlasy,
  • takáto „nad 5 %“ strana získa 1 – 2 mandáty naviac oproti svojmu nároku. Bude mať namiesto 7 – 8 dokopy 8 – 10 poslancov.

- na prienik nad 5 % pri očakávanej účasti 3 milióniv voličov bude treba 140 – 150-tisíc hlasov. 

- na jedného poslanca treba asi 20-tisíc hlasov

- namiesto pár tisíc prepadnutých hlasov pre strany-bez-šance na parlament môžete týchto pár tisíc hlasov stranám okolo 5 % pomôcť získať rovno 8 – 10 poslancov.

Príklad:

Vo voľbách 2020 by tisíc hlasov naviac pre PS-SPOLU a 4 tisíc hlasov naviac pre KDH mohlo zmeniť obsadenie až 1/6 parlamentu a sedieť tam mohlo až 25 iných poslancov.

Mohlo. Nesedelo. Nevieme, či by to bolo lepšie, ale zloženie parlamentu by bolo bývalo reprezentatívnejšie voči voľbám. 5-tisíc hlasov mohlo rozhodnúť o 25 poslancoch: veľký pákový efekt.

Toľko k štatistike, je to 30. 9. Na vás. Predbežne „prepadáva“ asi pol milióna hlasov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite