Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajinský prezident na Slovensku: Zelenskyj poďakoval Slovákom za pomoc

.sita .slovensko

Prezidentka si počas Zelenského návštevy pripomína 500 dní od začiatku invázie.

Ukrajinský prezident na Slovensku: Zelenskyj poďakoval Slovákom za pomoc SITA/Jana Birošová

ukrajinský prezident sa poďakoval za pomoc Slovenska Ukrajine. Poďakoval všetkým mestám, ktoré poskytli útočisko ukrajinským obyvateľom, ktorí utiekli pred vojnou, ako aj dobrovoľníkom a všetkým občianskym združeniam. 

„Ukrajina si vždy bude ceniť vašu pomoc a pamätať si na solidaritu, vzťahy lídrov a podporu štátu. Aj vaši občania môžu vždy rátať s našou pomocou," uviedol Zelenskyj s tým, že spolupráca so Slovenskom je na vysokej úrovni. Súčasne vyslovil presvedčenie, že bezpečnosť je prioritou pre obe krajiny a je to spoločným záujmom.

 Ako uviedla prezidentka Čaputová, vojna prináša stále nové obete, berie nevinné životy žien, detí, starých ľudí či ľudí, ktorí zomierajú v boji. Prezidentka zdôraznila, že tento fakt nesmie zovšednieť a ľudia voči nemu nesmú byť ľahostajní. „Zajtra si pripomenieme 500. deň od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Zároveň je to 500 dní ukrajinskej nezlomnosti. Dni, ktoré ukazujú, že veľkí nemusia vždy diktovať svoju vôľu menším štátom a že tí, ktorí dodržiavajú medzinárodné právo, nemajú ťahať za kratší koniec a že tí, ktorí vedú spravodlivú obranu môžu byť úspešní," vyhlásila prezidentka s tým, že preto Slovensko podporuje mierové iniciatívy, ktoré by mali viesť k nastoleniu spravodlivého mieru.Prezidentka venovala pozornosť aj téme obnovy Ukrajiny. „Je to veľká téma, a zároveň príležitosť pre mnohé štáty vrátane Slovenska a slovenských firiem," zdôraznila Čaputová. 

Návšteva prezidenta je podľa nej súčasne symbolom výborných bilaterálnych vzťahov a čoraz intenzívnejšej spolupráce v mnohých oblastiach. „Sme jedna z mnohých krajín, ktorá pomáhala Ukrajine aj vojensky. Ako prvá krajina sme poskytli systém protivzdušnej obrany, stíhačky a táto spolupráca v tejto oblasti sa postupne presúva k rozvoju bilaterálnej spolupráce. Našim krajinám sa podarilo uzatvoriť kontrakt na výrobu ďalších slovenských húfnic Zuzana pre Ukrajinu. Prvé kusy by mali byť dodané už toto leto," vymenovala prezidentka a dodala, že slovenské podniky sa zapoja aj do odmínovania územia Ukrajiny. 

Prezidenti rokovali aj o rozvoji infraštruktúry a témou bol aj vstup Ukrajiny do NATO. „Štáty B9 sa zhodli, že perspektíva Ukrajiny je v NATO a zhodli sa aj na potrebe posilnenia praktických a politických vzťahov s Ukrajinou tak, aby jej to pomohlo na ceste k budúcemu členstvu, keď skončí vojna a okolnosti to dovolia," uzavrela prezidentka.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite