Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Polícia začala trestné stíhanie slovenských komunistov

.post Bellum .slovensko

V Banskej Bystrici sa konal X. zjazd Komunistickej strany Slovenska. Z obrazového materiálu vyplýva, že počas zjazdu boli vystavené transparenty s obrázkami sovietskych komunistických diktátorov.

Polícia začala trestné stíhanie slovenských komunistov FACEBOOK/KSS

policajný zbor SR začal na podnet občianskeho združenia Post Bellum SK trestné stíhanie vo veci prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd podľa paragrafu 422, ods. 1 Trestného zákona. Polícia o tom písomne informovala organizáciu Post Bellum SK, ako subjekt, ktorý na slovenských komunistov v júni tohto roku podal trestné oznámenie. Organizáciu, ktorá sa dlhodobo venuje dokumentácii príbehov 20. storočia a téme pamäti národa pobúrilo, že na poslednom zjazde KSS v Banskej Bystrici boli na pódiu vystavené nielen tradičné komunistické symboly, ale aj portréty zločincov, ktorí majú na svedomí tisíce životov – napr. J.V. Stalina.

Dňa 20.mája 2023 sa v Banskej Bystrici konal X. zjazd Komunistickej strany Slovenska. Z obrazového materiálu, ktoré sa po tejto akcii šírili na sociálnych sieťach Facebook, YouTube, ako aj v médiách vyplýva, že na pódiu, za predsedníckym stolom, boli počas zjazdu vystavené transparenty s obrázkami sovietskych komunistických diktátorov – napr. V.I. Lenina a J.V. Stalina, ako aj predstaviteľov nemorálneho a protiprávneho komunistického systému v bývalom Československu (podľa zákona č. 125/1996 Z. z. o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému) – napr. K.Gottwalda.

J.V.Stalin je podľa konzervatívnych odhadov historikov zodpovedný za smrť približne 7 miliónov ľudí len na území bývalého ZSSR. Stalinova zločinná komunistická politika mala však priamy negatívny dopad aj na bývalé Československo. Do gulagov bolo nezákonne odvlečených minimálne 7 422 československých občanov - pričom najväčšiu časť z nich tvorili Slováci. Stalin a jeho politika napomohli aj realizácii komunistického prevratu a nastoleniu totalitného systému v bývalom Československu (1948).

Podľa českého Úradu dokumentácie a vyšetrovania zločinov komunizmu bolo za komunizmu v Československu z politických dôvodov popravených 248 ľudí, vyše 4 500 ľudí zomrelo v komunistických väzeniach a najmenej 282 ľudí bolo zabitých pri pokuse opustiť republiku. Vyše 205 000 ľudí bolo odsúdených z politických dôvodov na výkon trestu a do táborov nútených prác bolo bez súdu zaradených ďalších približne 20 000 našich spoluobčanov.

Podľa organizácie Post Bellum SK  je neakceptovateľné, aby sa v krajine, ktorá sa pred vyše tridsiatimi rokmi zbavila totality, kde platí zákon o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému a je zakázaná propagácia skupín, ktoré potláčajú ľudské práva a slobody, vystavovali na akciách politických strán portréty masových vrahov a lídrov zločinných režimov. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite