Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu Kollára sa nepodarilo otvoriť, ďalší pokus bude v stredu

.sita .slovensko

Návrh na odvolanie Borisa Kollára iniciovala strana Demokrati. Zdôvodňuje ho tým, že Kollár použil fyzické násilie voči svojej bývalej partnerke a vyhlásil, že by to spravil znova.

Mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu Kollára sa nepodarilo otvoriť, ďalší pokus bude v stredu SITA/Milan Illík

ani na druhýkrát sa dnes nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina). Prezentovalo sa len 71 poslancov. Na to, aby bol parlament uznášaniaschopný, treba nadpolovičnú väčšinu, čiže 76 poslancov. Neprezentoval sa celý klub Sme rodina, klub Smer-SD, niektorí poslanci klubu OĽaNO, niektorí z klubu SaS vrátane predsedu strany Richarda Sulíka a niektorí nezávislí poslanci. Prvýkrát sa ich prezentovalo 66. Ďalší pokus o otvorenie schôdze bude v stredu 5. júla o 9:00.

Návrh na odvolanie Borisa Kollára iniciovala strana Demokrati. Zdôvodňuje ho tým, že Kollár použil fyzické násilie voči svojej bývalej partnerke a vyhlásil, že by to spravil znova. Pod návrhom je podpísaných 34 poslancov. Je medzi nimi 15 poslancov za stranu Demokrati, 11 poslancov strany Sloboda a Solidarita, päť z klubu OĽaNO a priatelia, nezaradení poslanci Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko), Veronika Remišová (Za ľudí) a Romana Tabák.

V odôvodnení návrhu sa píše, že „násilie na ženách je neprijateľné a neprípustné. O to viac, ak sa ho dopustil predseda parlamentu, ktorý zároveň niekoľkokrát vyhlásil, že by sa ho dopustil opäť.“ Podľa predkladateľov je neakceptovateľné, aby takto konal a domáce násilie obhajoval druhý najvyšší ústavný činiteľ. Zdôrazňujú, že Boris Kollár vystupuje ako žalobca, ale aj sudca vo svojej vlastnej veci, no ani predseda parlamentu by nemal stáť nad bežnými ľuďmi. Kým sa bude násilie voči ženám považovať za niečo normálne a ospravedlniteľné, len ťažko môžeme očakávať, že zmizne zo slovenských domácností, dodali poslanci. Kollár sa háji tým, že fyzické násilie použil preto, že bol v ohrození život a zdravie jeho syna, ktorého jeho bývalá partnerka hodila cez celú obývačku. Incident sa stal ešte v roku 2012 v Kollárovej vile v Miami na Floride.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite