Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na podporu rómskych hliadok pôjde z eurofondov 50 miliónov eur, vyhlásil premiér

.tasr .slovensko

Rómske hliadky podľa Ódora efektívne udržujú verejný poriadok a sú v obciach rešpektované.

Na podporu rómskych hliadok pôjde z eurofondov 50 miliónov eur, vyhlásil premiér SITA/Úrad vlády SR

na podporu rómskych hliadok v obciach pôjde 50 miliónov eur z eurofondov. Na tlačovej konferencii o tom informoval premiér Ľudovít Ódor spolu s ministrom investícií Petrom Balíkom. Rómske hliadky podľa Ódora efektívne udržujú verejný poriadok a sú v obciach rešpektované. 

„Prevencia je vždy lepšia ako represia a práve tieto občianske hliadky dokážu udržiavať poriadok bez násilnosti a nejakých vážnejších problémov. Sú akýmisi predĺženými rukami polície a záchranných zložiek,“ povedal predseda vlády.

Hlavným cieľom rómskych hliadok je zlepšiť životné prostredie v obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami. Taktiež podporovať miestny rozvoj, udržiavať verejný poriadok, ochraňovať život, zdravie a majetok prostredníctvom informačno-preventívnych aktivít, priblížil splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero. Doplnil, že vnímali veľký dopyt po pokračovaní hliadok.

„Členovia hliadok majú povinnosť vzdelávať sa v oblastiach, ktoré budú vykonávať. V rámci komunity pôsobia členovia hliadok ako vzory, a aj preto to považujeme za nesmierne dôležité,“ podotkol splnomocnenec. 

Podmienky výzvy vychádzajú z predchádzajúcich projektov a požiadavok samospráv. Oprávnenými žiadateľmi sú všetky obce s rómskymi komunitami, ktoré sú uvedené v Atlase rómskych komunít z roku 2019 a majú minimálne 80 rómskych obyvateľov. Možnosť zapojiť sa do výzvy majú podľa Hera aj viac rozvinuté samosprávy. 

Starosta košického Luníka IX Marcel Šaňa označil projekt rómskych hliadok za úspešný. „Po tom, ako sme začali pôsobiť na Luníku sa rapídne zlepšila situácia v oblasti bezpečnosti, potvrdili nám to aj štátni policajti. Riešili sme dochádzku detí do školy, ktorá bola veľmi zlá. Celá situácia sa zlepšovala,“ zhodnotil Šaňa. 

Zároveň uvítal, že podmienky financovania sa upravili tak, aby sa mohli do projektu zapojiť aj mestské časti. 

Celkovo na integráciu marginalizovaných rómskych komunít má z eurofondov poputovať 900 miliónov eur, priblížil Balík. V tejto súvislosti je podľa neho dôležité, aby správne nastavili fungovanie úradu splnomocnenca pre rómske komunity a mohol financie rozdeliť.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite