Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Volebné dáta 90 dní pred voľbami – s komentárom

.dáta bez pátosu .slovensko

Partia z KAPA 12 – Analytics pripravila zopár tabuliek a k tomu aj rozsiahly dátový komentár.

Dáta bez pátosu: Volebné dáta 90 dní pred voľbami – s komentárom

my dodávame:

Z tých strán, ktoré 3 mesiace pred minulými voľbami vo februári 2020 mali pod 5 % v prieskumoch, sa ani jedna nedostala do parlamentu. A to tam boli aj strany s 2 – 3 – 4 a aj takmer 5 percentami. 

Určitá bazálna dôvera k dátam a hlavne k trendom by mala byť výbavou straníckych tímov a mala by ich viesť k racionálnym úvahám a rozhodnutiam.

 

Ak by bol cieľ, aby „hlasy neprepadli“, tak by sme mali vidieť mimimálne 2 malé zoskupenia spraviť racionálne rozhodnutie a svojich verných voličov by mohli nechať vyberať si zo zvoliteľných strán – prípadne tých s nižšou pravdepodobnosťou prepadnutia hlasov.

Stále hrozí, že sa do parlamentu nedostane niektorá zo strán, ktoré sú okolo 5 – 6 – 7 percent. A to platí tak o SNS, ako aj o Sme rodina, SAS, KDH a OĽaNO.

ukážka pákového efektu – leverage

Predpokladajme to racionálne rozhodnutie a stiahnutie sa z volieb. Ak by asi 3 % voličov dnes v prieskumoch malých strán z demokratického spektra volili akokoľvek inak, tak by pravdepodobne zachránili jednu (možno viac) z 5 – 6 – 7 % strán pred pádom pod hranicu zvoliteľnosti.

Ak by takto zachránili len jednu takú stranu, tak si bude poslanecké miesta deliť týchto 5 % hlasov, okrem toho aj tie 3 % (pôvodne malých strán) a deliť si budú aj prepadnuté hlasy.

Rozdiel v prepadnutých hlasoch v týchto dvoch scenárobh bude: 5 % + 3 % = 8 %.

Rozdiel v prepadnutých hlasoch bude 23 % (dnes bez jednej 5 % strany) voči 15 % (potom bez prepadnutia jednej 5 % strany).

Po nahodení do excelu ide o rozdiel asi 9 – 11 poslancov v prospech jedného krídla: veľmi pravdepodobne sú tie scenáre:

86 : 64 a 76 : 74 alebo 84: 66 a 75 : 75

Záver: Aj pár voličov vie pri zúženom výbere z voliteľných strán na hárkoch ovplyvniť smerovanie krajiny. A zásadne.

Rozdiel pomeru síl v parlamente totiž nebude tých 9 – 11 hlasov, ale 2x tých 9 – 11 hlasov. A je iné pozerať sa na parlament s pomerom 75 : 75 a iné s pomerom 86 : 64.

čerešnička

V poslednom prieskume sa SNS dostala cez 5 %, a tak si vieme namiešať aj scenár:

Viac ako 90 hlasov voči menej ako 60 hlasom alebo 85 : 65

Všetko za predpokladu tak, ako píše o výsledkoch prieskumov KAPA 12 – Analytics. Ešte nikdy tak málo voličov nerozhodovalo o tak veľkých veciach. A ešte nikdy strany-zoskupenia s tak nízkymi preferenciami do 2 % nemohli tak zásadne ovplyvniť (potencionálne o 10 %) zloženie Národnej Rady SR.

A aby sme boli féroví, tak to platí o obidvoch spektrách malých strán, menovite: Aliancia, SNS, ĽSNS, okolo ODS, okolo Modrých.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite