Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ministerstvo vnútra eviduje zatiaľ sedem podaných kandidátnych listín

.tasr .slovensko

Politické strany a hnutia majú na podanie kandidátok čas už len do nedele 2. júla do polnoci. Štátna volebná komisia má lehotu na ich zaregistrovanie do 22. júla.

Ministerstvo vnútra eviduje zatiaľ sedem podaných kandidátnych listín pexels.com

na Ministerstve vnútra (MV) SR bolo do štvrtka do 16.15 h podaných zatiaľ sedem kandidátnych listín do septembrových predčasných parlamentných volieb. Pre TASR to potvrdili z tlačového odboru rezortu. 

Kandidátnu listinu môže podať strana, respektíve hnutie, ktoré je riadne registrované. Môže na nej byť najviac 150 kandidátov. Strany môžu tiež utvoriť koalíciu a podať spoločnú kandidátku. Po jej podaní už nie je možné kandidátku dopĺňať ani meniť poradie osôb.

Súčasťou kandidátky musí byť aj potvrdenie o uhradení volebnej kaucie. MV vráti kauciu do mesiaca po vyhlásení výsledku volieb strane alebo koalícii, ktorej kandidátka nebola zaregistrovaná, alebo strane, respektíve koalícii, ktorá získala aspoň dve percentá z celkového počtu odovzdaných platných hlasov. Kaucie, ktoré sa nevracajú, sú príjmom štátneho rozpočtu.

Kandidátka musí obsahovať aj zoznam členov najvyššieho orgánu strany podľa zaregistrovaných stanov alebo zoznam členov strany rovnajúci sa najmenej dvojnásobku počtu kandidátov uvedených na kandidátke. Rezort vnútra okrem toho priblížil, že strany majú doručiť kandidátnu listinu v listinnej aj elektronickej forme.

Voľby do Národnej rady SR budú v sobotu 30. septembra 2023. Termín v uplynulých dňoch vyhlásil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Termín predčasných volieb už bol zverejnený aj v Zbierke zákonov SR.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite