Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zadržaných zamestnancov PPA po vypočutí prepustili

.tasr .slovensko

Agrorezort vyhlásil, že odmieta politikárčenie a nebude participovať na predvolebnej kampani.

Zadržaných zamestnancov PPA po vypočutí prepustili SITA/Diana Černáková Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jozef Bíreš

ešte vo štvrtok (22. 6.) v noci všetkých zadržaných zamestnancov Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) po vypočutí orgány činné v trestnom konaní (OČTK) prepustili, aby si mohli v piatok riadne plniť svoje pracovné povinnosti. Nepreukázali sa dôvody na ich ďalšie zadržiavanie alebo vznesenie obvinenia. Informoval o tom v piatok odbor komunikácie MPRV SR.

Agrorezort vyhlásil, že odmieta politikárčenie a nebude participovať na predvolebnej kampani, ktorá zúri v spoločnosti, rovnako ako odmieta aj zneužívanie rezortu na úmyselné poškodzovanie záujmov Slovenska.

Ministerstvo pôdohospodárstva sa plne hlási k idei vládneho kabinetu Ľudovíta Ódora, ktorého cieľom je upokojiť spoločenskú situáciu v krajine a apoliticky doviesť agrorezort k najbližším voľbám na Slovensku. Odmieta cielenú a manipulatívnu medializáciu štvrtkového zásahu s vopred pripraveným mediálnym plánom neúspešných politických kandidátov a politikov.

„Naším absolútnym záujmom je udržať transparentne nastavenú a očistenú platobnú agentúru, ochrániť ju pred systematickým, premysleným a koordinovaným útokom organizovanej skupiny. Dlhodobo je vystavovaná pokusom zmariť vyšetrovania a zlikvidovať dôkazy v kauzách z minulých období. Momentálne stojíme pred historickou možnosťou znížiť investičný dlh. Nechceme, aby ktokoľvek znemožnil kontrakty pre našich farmárov a potravinárov za takmer 400 miliónov eur cez PPA, ktoré môžu začať prúdiť k menovaným už v letných mesiacoch, “uviedol na margo štvrtkových udalostí v rezorte agrominister Jozef Bíreš.

Cieľom vykonšpirovaných obvinení sa podľa MPRV stala aj audítorská autorita, za pomoci ktorej bol na PPA vykonaný obrovský kus práce a zavŕšený proces očisty tejto inštitúcie. Nad rámec ich bežných povinností boli súčasťou celého transformačného procesu urobené forenzné skúmania, predakreditačné posúdenia, boli prítomní na všetkých vyšetrovaniach a auditoch či finálnych posúdeniach výpočtov rizík a chýb.

V tejto súvislosti sa MPRV ospravedlňuje svojim partnerom, ale aj rodinným príslušníkom všetkých zadržaných, ktorí boli zásahom postihnutí. MPRV zároveň vyzýva ministra vnútra SR, aby preveril primeranosť, rozsah a spôsob štvrtkového zásahu, ako aj opodstatnenosť a pravdivosť informácií k nemu vedúcich.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite